Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.04.2016.
04:13
D. Dekić - Vesti A

Najslađi je leb bez motike

Koliko je život srpskih političara sladak, dovoljan dokaz su stranačke liste kandidata na predstojećim izborima 24. aprila na kojima se našao popriličan broj njihove dece, ali i očeva i najbliže rodbine. Moglo bi se reći da niču nove političke dinastije, pa porodica Karađorđević dobija ozbiljnu konkurenciju u Nikolićima, Šešeljima, Šapićima...

Tanjug
Gde ja stadoh ti produži: Radomir i Tomislav Nikolić

Motiva je više da se krene za roditeljima u politiku, kaže analitičar Dragomira Anđelković za "Vesti" objašnjavajući da su oni isprepletani.

- Ima tu i želje za novcem, privilegijama, prestižom, moći i drugim koristima, ali i linije manjeg otpora da se ide tamo gde su tata ili deda već otvorili vrata, pa im je lakše nego da to sami čine- pojašnjava naš sagovornik i dodaje da i deca advokata, lekara i drugih zanimanja idu tom prečicom, odnosno za roditeljskim ili pozivom svog dede.

Stopama predsednika Srbije Tomislava Nikolića još pre koju godinu krenuo je stariji sin Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Ako je supruga lidera SRS Jadranka na izborima 2012. bila kandidat za predsednicu Srbije, na narednim će se za mesto poslanika utrkivati Aleksandar Šešelj, drugi u redu od četvorice sinova lidera radikala Vojislava Šešelja. Najstariji Nikola Šešelj biće protivkandidat za predsednika opštine Novi Beograd aktuelnom čelniku Aleksandru Šapiću. Ovaj bivši uspešni vaterpolista je otišao i najdalje u uvlačenju familije u politiku, pa su se zgusnuto u vrhu liste kandidata za odbornike našli na četvrtom mestu njegov otac Miloš, majka Slavojka je šesta, a bliski rođak Nebojša Šapić zauzeo je osmo mesto. Šapić priznaje da tu ne bi stao.

- Da sam mogao na listu bih sigurno stavio i rođenog brata. Međutim njegovo prebivalište je u Zemunu- priznaje, a kandidovanje najbližih srodnika obrazlaže činjenicom da ga oni neće izneveriti i da je to najbolji recept za suzbijanje preleta posle izbora.

Uspešni naslednici

Za roditeljima su poodavno krenuli potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković i predsednik beogradskog odbora DS balša Božović. Nataša je ćerka Slobodana Vučkovića nekadašnjeg funkcionera te stranke, a Balša sin takođe bivše perjanice DS-a  Dragoslava Zeke Božovića i oboje su poslanici u Skupštini Srbije. Lider SDA Sulejman Ugljanin je 2012. na izbornu listu stavio ćerku Saimu Ugljanin, ali joj se izgleda politika nije dopala, pa je nema na listi za izbore 24. aprila.

Uz familiju Šešelj i njegov bliski saradnik Zoran Krasić poslanika za trku ima. Na listi SRS našla se i njegova naslednica Una Krasić i to kako kaže ovaj visoki funkcioner SRS ne prvi put.

- Una je bila kandidat za poslanika i 2014. i sada. U politiku je ušla, verovatno zato što je od malena odrastala sa strankom i ona, i sin. Nisam im se mešao u to šta će raditi, a kada su se opunoletili otišli su i učlanili se u stranku i samo mi pokazali člansku kartu- priča Krasić za "Vesti" ističući da su i svi preci po njegovoj i liniji supruge bili radikali.

Sina, prema Krasićevim rečima, politika ne zanima, a ćerka je dogurala do predsednice Opštinskog odbora SRS beogradske opštine Rakovica.

Sin Ištvana Pastora, predsednika Vojvođanskog parlamenta Balint Pastor dugo je poslanik, a sada i kandidat je broj jedan na listi Saveza vojvođanskih Mađara za budući parlamentarni saziv. Pastor mlađi za naš list kaže da deca političara imaju različite priče o tome kako su krenula putem roditelja, a svima je zajedničko da su rasli jako blizu politike.

- Sudirao sam prava u Beogradu u burnim vremenima od 1997. do pada Slobodana Miloševića, kada su se svi bavili politikom i tada je bilo najlogičnije da me SVM postavi za člana centralnog izbornog štaba koji je i bio u prestonici. Tako je počelo i 2007, sam postao republički poslanik, ali nije me otac na to mesto postavio, već tadašnji lider SVM, pokojni Jožef Kasa- priča Pastor koji kaže da od čestih izbora ne stiže da odbrani doktorat na beogradskom Pravnom fakultetu.
Ništa neobično, smatra Dragoljub Anđelković, jer kako ističe, političke dinastije postoje i u drugim državama.

- Bušovi, tri brata i otac, pa Hilari i Bil Klinton u SAD-u i porodica Papandreu koja je sedam decenija u političkom životu Grčke- kaže on.

Kao sledbenik dinastičkog političkog koda može okarakterisati pokojni lider demohrišćana Vladan Batić čija je ćerka Olgica, posle očeve smrti, uspešno 2012. okončala  jednogodišnju bitku za tu stranku.

- Po aktima stranke, ali i poslednjoj želji oca, sam njegov legitimni naslednik na čelu partije- otkrila je da je testamentom dobila DHSS.

Gde ja stadoh ti produži

U trku za skupštinske klupe, ušli su i bliski rođaci  nekih poznatih ličnosti. Na listi  Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića su mlađani Stefan Stambolić unuk ubijenog predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, Nataša Mijatović ćerka bivšeg načelnika Državne bezbednosti Zorana Mijatovića, sin pesnika Ljubivoja Ršumovića Branko, ali i brat Zdravka Čolića, Dragan Čolić.

Partiju ujedinjenih penzionera sinu Milanu ostavio je pokojni Jovan Krkobabić, dok se treći u redu za partijski presto unuk Stefan kali u Privrednoj komori Srbije. Familijarno se u Pokretu Snaga Srbije drži i porodica biznismena Bogoljuba Karića, čiji su supruga Milanka i brat  Dragomir poslanici u dva saziva.

Unuci Milana Nedića i Josipa Broza, Aleksandar i Joška će se 24. aprila sučeliti. Nedić je na listi desnice DSS i Dveri, a lider Komunističke partije sa socijalistima. Broz tvrdi da bi u parlament da po onoj "i posle Tita Tito", afirmiše i vrati na scenu sve dobro što je njegov deda uradio.

- Osnovni motiv da se komunisti posle 36 godina vrate u vlast i da kao nekad moj deda radimo na besplatnom zdravstvu i školstvu, kao i na tome da opet budemo najbezbednija zemlja. Da to staro dobro bude i novo u životu Srbije - pojašnjava Broz za "Vesti".

Titov unuk je izričit je u negiranju da u vlast hoće radi novca i privilegija.

- To rade ova druga deca političara koja su krenula u pogrešnom smeru, pa "hoće leba bez motike". Odnosno  oni bi u politiku samo zarad ličnih interesa- zaključio je Broz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online