Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.09.2015.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Zidovi za izbeglice (3): Žica i kule stražare

Mađarski zid od 170 kilometara prema Srbiji, kao i 41 kilometar prema Hrvatskoj, nije prva ograda koja je podignuta u Evropi.

Reuters
Izraelski zid

Štaviše, upravo je iz fondova Evropske unije s pet miliona evra u januaru 2014. finansirana barijera od 30 kilometara na bugarsko-turskoj granici, i to baš kako bi se zaustavio priliv izbeglica s Bliskog istoka. Ograda je visoka tri metra i ojačana bodljikavom žicom.

I Španija ima svoje dve ograde. Prva je izgrađena još 1993. oko enklave Seuta u severnoj Africi. Ograda je dugačka 8,4 kilometara, visoka je deset metara, uz reflektore, senzore osetljive na pokret, kule stražare i 621 graničara u stalnoj patroli na kopnu, te još 548 na moru, koji čuvaju afričku enkalvu od afričkih izbeglica na obali Mediterana.

Linije mira

Zanimljivo je da je u Belfastu i Deriju u Severnoj Irskoj podignuto nekoliko zidova koji razdvajaju katoličke od protestantskih kvartova, a ironično ih nazivaju "linijama mira". Iako je još 2011. pokrenuta inicijativa za njihovo uklanjanje, do toga dosad nije došlo.

Slična je situacija i s ogradom oko enklave Melilja, podignuta 2005. godine. Ulažući 33 miliona evra, Španija je podigla ogradu od 11 kilometara, visoku tri metra, uz kule stražare i stalne patrole koje obezbeđuju 72.000 žitelja enklave na obali mora. Evropska agencija za kontrolu granica Frontneks je finansirala gradnju ograde duž grčko-turske granice od 12,5 kilometara duž reke Evros.

Svet je pun barijera. Zvanično je 28 država u svetu podiglo neku vrstu ograde prema susedima. Naravno, dve ograde su najpoznatije. Prva je ograda između Sjedinjenih Država i Meksika. Reč je o barijeri dugoj 130 kilometara, iako je američko-meksička granica duga čak 3.169 kilometara. Ova barijera je postavljena na deonici koju pogranične patrole najteže kontrolišu od ilegalaca, ali i narko-dilera. Drugu je podigao Izrael na Zapadnoj obali. Ova kombinovana žičano-betonska barijera duga je 438 kilometara, dok je trenutno u izgradnji 58 kilometara. Vlada u Jerusalimu planira da zid produži za još 212 kilometara uprkos presudi Međunarodnog suda pravde da je zid ilegalan.

Nabrajanje zidova moglo bi da ide u nedogled. U svakom slučaju, od čuvenog Kineskog zida do ovog u Mađarskoj, čini se da oni koji ih podižu nisu naučili istorijsku lekciju, a to je da zidovi neće zaustaviti ni migracije, ni one koji su spremni da izazovu nevolje.

Sutra - Zidovi za izbeglice (4): Najtužniji grad planete

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online