Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.08.2015.
08:00
J. Arsenović - Vesti A

Urušavanje duha starog Beograda (4): Kad Miša Omega i Peconi kafenišu

Pojedine vremešne kafane preživele su gotovo u izvornom obliku sve do današnjih dana. Većina njih neće biti vraćena vlasnicima jer je srpska restitucija u kombinaciji s prethodnom privatizacijom dodatno i namerno iskomplikovala priču o svojinskim odnosima.

wikipedia.org/Lumen roma
Skadarlija danas

Kada se tu još umeša novac i uticaj ljudi slikovitih nadimaka poput Miše Omege (Milomir Joksimović), koji je prvobitno kupio Tri grozda, ili Peconija (Predrag Ranković), koji je na sličan način došao do drugog velikog ugostiteljskog lanca Stari grad, onda optimizmu nema mesta.

Ali, i kad se vrate starim vlasnicima i njihovim naslednicima, ne postoji garancija da će oni imati osećaj da nastave ili podrže beogradsko tradicionalno ugostiteljstvo.

Takav je slučaj sa kafanom Polet na Cvetnom trgu, kada je prostor u kojoj se nalazio čuveni restoran sa ribljim specijalitetima vraćen porodici Saračević.

Zgrada u čijem je prizemlju bio slavni Ruski car, u Knez Mihailovoj, trebalo bi da se vrati porodici Antonijević.

Ako se i kad se to desi, naslednici neće zateći barokni enterijer Ruskog cara jer je on, na zgražavanje Beograđana, izdat italijanskom restoranu iz lanca Vapijano.

Šta tek reči za Grčku kraljicu, takođe na glavnoj beogradskoj štrafti, i u neposrednoj blizini Kalemegdanskog parka. Despotov han iz 1835. i potonja Grčka kraljica ne radi od 2007.

"Utopio" se i Bermudski troguao

Ni kafanski triling, duhovito nazvan Bermudski trougao nije opstao. Šumatovac, Grmeč i Pod lipom prve su stradale u vihoru tranzicije, a novinari i urednici iz obližnje Politike i Radio Beograda ostali su bez svojih analgetika. Posle izvesnog stolovanja skupe picerije Pica hat, pod lipom je sada drogerija DM. Grmeč je zatvoren, a samo zapušteni izlog nagoveštava neuspeli pokušaj Dunav osiguranja da tu otvori galeriju. Šumatovac je zabravljen, a njegov avetinjski izgled kao da sugeriše današnje stanje srpskog novinarstva.

Umesto bisera srpskog ugostiteljstva, postala je improvizovana tabla za oglase, plakate i crtače grafita.

Jedan od retkih suprotnih primera je restoran Brankovina. Deo zgrade na uglu Uzun Mirkove i nekadašnje okretnice tramvaja, a u kojoj se nalazi restoran vraćen je starom vlasniku. Nova vlasnica se zadovoljila time da postojeće lokale nastavi da daje u zakup.

Tako je Zoran Radović od oktobra 2014. nastavio da umesto Poslovnom prostoru Stari grad zakupninu plaća pomenutoj dami, dok on uspešno nastavlja da vodi Brankovinu, koju je još pre dve i po decenije zakupio njegov otac.

Dakle, kad bi se sabrale ugostiteljske godine pojedinih članova porodice Radović, nakupilo se tu više od jednog veka ugostiteljstva i zato je dobro što Brankovina i dalje postoji u centru grada i turistima nudi pravu domaću i za njih egzotičnu kuhinju - teleću glavu u škembetu, ribić u kajmaku ili gurmanske tripice.

Sutra - Urušavanje duha starog Beograda (5): Hazarska sudbina srpskih birtija

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online