Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.02.2015.
08:10
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo izgubljeno u prevodu (5): Odgovorne i institucije

Pitanje jezičkih prava na Kosovu je uključeno svake godine u Izveštaj o napretku EU i Studije izvodljivosti Kosova, kažu za "Vesti" u Kancelariji EU u Prištini.

A. Čukić
Zgrada EU u Prištini

- Kancelarija EU ohrabruje nadležne institucije Vlade Kosova da učine sve kako bi se poštovali standardi EU, uključujući i relevantne zakone koji podržavaju zaštitu prava zajednica na Kosovu.

Oni ističu da Kancelarija EU na Kosovu, odnosno specijalni predstavnik EU, nisu odgovorni za reviziju prevoda zakona koje su "Vesti" navele u istraživanju, ali da pomno prate i politički podržavaju rad poverenika za jezike.

- Naša kancelarija je u potpunosti svesna problema koji utiču na svakodnevni rad poverenika za jezike, uključujući i potrebu kako za tehničkom, tako i za političkom podrškom.

Ističu i da je "EU svesna određenih nedostataka i propusta kada je u pitanju izrada nacrta i prevoda zakona koji negativno utiču na njihovo tumačenje".

- Ovo se može rešiti kroz temeljne reforme unutar važećih institucija. Generalno, smatramo da je veoma važno razlikovati osim pitanja gramatike, kvaliteta jezika, pa čak i osnovne pismenosti (koja mogu biti poboljšana kroz više obrazovanja i obuku) i istorijski važna pitanja koja često zahtevaju ne samo tehnički ili politički dijalog, već i jaku političku volju.

Na pitanje o greškama u prevodu Krivičnog zakonika Kosova, u Kancelariji EU u Prištini kažu da bi osim povereniku, sve problematične prevode na službene jezike treba direktno uputiti i relevantnim institucijama u kojima bi se greške u prevodu zapazile i ispravile.

- U tom kontekstu smatramo da ovakva odgovornost leži i na pomenutim institucijama.

Ustav važniji od života

U analizi Krivičnog zakona Kosova dr Darko Simović primetio je još dva detalja za koje smatra da su, sa pravne strane, u najmanju ruku neobično definisani.

Za član 35 koji je umesto kao "dogovor o izvršenju krivičnog dela", pogrešno preveden kako "pristanak", objašnjava da je previše široko definisana zona kriminalnog dela.

- Ovako definsan član u praksi bi mogao da znači, da ako dvoje ljudi sedi, na primer, u Gračanici i jedan kaže: "Trebalo bi da smenimo vlast", a drugi sutra ode i kupi sekiru ili pušku, po ovom članu Zakona bi mogla obojica da budu uhapšena pod optužbom za krivično delo protiv ustavnog poretka. Ovakve definicije nema nigde u normalnom svetu - kaže on.

Isto tako sasvim je neuobičajno da prvo navedeno krivično delo Krivičnog zakonika bude napad na ustavno uređenje Republike Kosova.

Zasad bez odgovora

Za razgovor o ovoj temi, "Vesti" su nekoliko puta uputile poziv i šefu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću. Međutim, taj razgovor nismo uspeli da zakažemo. Pitanja smo uputili i Komesaru za ljudska prava Saveta Evrope Nilsu Muižnijeksu, ali on nije bio u mogućnosti da nam na njih odgovori u određenom roku.

- Obično je prvo krivično delo u posebnom delu krivičnog zakonika skoro uvek ubistvo. Pravo na život je uvek ispred svega i to odražava sistem vrednosti u društvu. Možda simbolično, ali čini se da je u pravnom poretku tzv. Kosova Ustavni poredak iznad života pojedinca.

Zakonik je usvojen aprila 2012. godine, a stupio je na snagu 1. januara 2013. godine.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online