Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 24.08.2014.
06:42
J. L. Petković - Vesti A

U školu praznih ruku i stomaka

Dvanaestogodišnja Jovana Perić prošle godine je osvojila 20. mesto na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja u Beogradu. Prvi i jedini put je videla glavni grad Srbije. Neko bi možda pomislio da to i nije veliki uspeh, ali za malu plavokosu Jovanu koja živi u Kalabić mahali na obodu opštine Kosovska Kamenica, on je ogroman. Na takmičenje se plasirala iako nema kompjuter, pa čak ni knjige za školu. Ona u šesti, a njene sestre u niže razred osnovne škole, i ove godine će krenuti bez udžbenika.

Tri godine ih niko nije obišao: Porodica Perić

 
- Najviše bih volela da imam knjige za školu, jer ih prošle godine nisam imala, odgovorila je kao iz topa na pitanje šta joj nedostaje.


- Nastavnica mi je prošle godine kupila jednu knjigu, a posle sam tražila od druge dece da mi pozajme kada mi je trebalo da učim. Sada, za raspust, sam čitala lektiru, Toma Sojera i mnogo su mi se dopale njegove pustolovine, priča Jovana.

Šestočlana porodica Perić jedini su žitelji mahale, udaljene 15 kilometara od Kamenice, a do koje se stiže zemljanim putem probijenim kroz gustu šumu. Osim najstarije Jovane, Negovan (42) i Živica (29) imaju još troje dece, od toga dvoje školske.

Devojčici pomoć možete da uputite na adresu:

Negovan Perić, Kalabića mahala, 38 260 Kosovska Kamenica, Srbija. Ili putem humanitarnog mosta na mejl: hmost@frvesti.com

- Sada krećem u četvrti razred. Volim da idem u školu, kaže mlađa Ivana. Bez novog ranca, svesaka i olovaka, u prvi razred će ove godine krenuti i Anđela. Tri sestrice sitnog rasta ići će zajedno strmim šumskim puteljkom do glavnog puta, gde inače sačekaju autobus do škole.


- Škola je u Populanci, i osim mene u razredu ima još troje đaka. Autobus ide, osim kada se ne pokvari. Zato često idemo peške, jer ima dva kilometara do tamo, dodaje Jovana.


Perići žive u maloj kućici koja nije do kraja opremljena, niti u njoj ima dovoljno mesta za sve. Žive od poljoprivrede, koliko da se prehrane, imaju i jednu kravu. Srećom, kaže Negovan, iz narodne kuhinje iz Gračanice dobijaju svaki dan hleb i čorbu.


- Od primanja imam dečji dodatak i socijalu od 15.000 dinara mesečno. Sada spremamo decu za školu, a nemao sa čim. Snalazimo se kako možemo. Sadimo luk, malo pšenice. Šta ćemo, priča Negovan. Kako kaže, nadležni su ih zaboravili.
- Tri godine niko ovde nije došao da nas poseti. Poslednji put smo pre dve godine dobili brašno - dodaje on.

Strah od injekcije

Stidljivo, mališani kažu da nisu još odlučili čime bi se bavili u budućnosti.
- Moja mama kaže da budem doktor. Ali ja ne znam. Strah me da dam injekciju, iskreno je kazala Jovana.


U kameničkoj opštini nije mali broj srpskih porodica koje loše žive, međutim, po mišljenju mnogih, Perići žive u najtežim uslovima. Iako za njihove probleme znaju mnogi, neshvatljivo je da deca koja stanuju nedaleko od administrativne tačke razdvajanja Srbije i Kosova, nemaju školske knjige. Redakcija "Vesti" zvanično će zatražiti od Zavoda za udžbenike Srbije da obezbedi knjige ovim mališanima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.08.2014. 06:52
Političari da li vidite? Ili mirno sedite i jedete pečenu jagnjetinu i ispijate 20 godina staru šljivovicu što vam toče poltroni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online