Petak 19. 4. 2019.
Washington
120
 • Chicago
  70
 • New York
  210
 • Belmont
  190
 • Atlanta
  170
 • Boston
  160
 • Firt
  210
 • Denver
  230
 • Detroit
  50
 • Dover
  220
 • Hartford
  190
 • Orlean
  140
 • Helena
  110
 • Ren
  170
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  210
 • Portland
  220
 • Salem
  70
 • Santa Fe
  110
 • Tampa
  260
 • Topeka
  120
3
Nedelja 07.03.2010.
16:59
Vestionline A

Hrvati i Slovenci ratuju oko podmornice

Slovenci planiraju da podmornicu "Vardar", zaostalu iz SFRJ, koju su dobili na poklon od Crnogoraca prevezu iz Crne Gore u Sloveniju, ali Hrvati najavljuju da će je oduzeti čim pređu njihovu granicu, prenose hrvatski mediji.

Stručnjaci procenjuju da jedna podmornica iz doba JNA vredi zlata
 

Crnogorsko ministarstvo obrane je pre dve godine nudilo podmornicu, zaostalu iz doba JNA, za oko 14.000 evra. Zainteresovanih nije bilo, pa kada su odlučili da je poklone, Slovenci su je oberučke prihvatili.

Međutim, kako je podmornica P-915 imena “Vardar” deo imovine bivše SFRJ, a matična luka bila joj je Lora u Splitu, Slovenci ne smeju da je transportuju kroz Hrvatsku, jer bi je Hrvatska, kako pišu tamošnji mediji, "mogla bez problema preuzeti kao svoju."

Članovi društva za očuvanje podmorničarske tradicije "Podmorničar" iz Ljubljane dosetili su se kako da zaobiđu Hrvatsku.

Razmatraju dve opcije: rastaviti podmornicu na delove i prevesti je od Tivta preko Mađarske, što bi koštalo skoro 200 hiljada  evra, ili prevesti je Jadranom uz zaobilaženje hrvatskih teritorijalnih voda, što bi bio duplo jeftinije, piše "Slobodna Dalmacija.“

Najveće jugoslovenske podmornice bile su 831 i 832 izgrađene 1980. godine, deplasmana 1.000 tona, naoružane sa 10 samonavođenih torpeda ili 20 morskih mina.

 

Posadu su sačinjavali sedam oficira, 18 podoficira i dva mornara na odsluženju vojnog roka (kuvar i konobar). Najveća radna dubina ronjenja bila je 270 metara, ali su mnogi podmorničari ronili i na dubinama većim od 300 metara.

Podmornica je duga 20 metara, visoka četiri metra, teška više od 80 tona, a Slovenci žele da je izlože u muzeju.

Nekadašnja uloga podmornice bila je polaganje manjih minskih polja ili transport ljudi unutar neprijateljskih područja. Raspadom SFRJ odvezli su je u Crnu Goru.

Inače, čuvena 88. flotila podmornica je u godinama uoči raspada SFRJ bila na vrhuncu snage i respektivna u međunarodnim razmerama, kada je u njenom sastavu bilo 11 podmornica - pet klasičnih i šest "džepnih" čije posade su ronile i tamo gde danas ni NATO podmornice ne rone.


"Išlo se duboko u Otrant i ronilo duž granica teritorijalnih voda jadranskih država. Osamdesetih godina predstavnici ambasada u Beogradu su se pitali šta "jugo podmornice" rade tako daleko od svojih voda, a mi smo proveravali svoje sposobnosti da ostanemo što duže neprimećeni na tim pozicijama i prikupljali korisne podatke. Plovilo se svim rutama Jadrana, uključujući i međuostrvske komunikacije, teškim područjima i za plovidbu, a kamoli ronjenje" kaže za "Politiku" nekadašnji predsednik udruženja "Podmorničar" Milan Komar.

Do 1987. u “Brodosplitovom” brodogradilištu za Jugoslovensku ratnu mornaricu izgrađeno je šest diverzantskih, odnosno džepnih podmornica klase P-911 “tisa”.

 

Tu podmornicu, dugu 18,8, široku 2,7, visoku 3,4 metra opslužuju samo četiri člana posade.

Stručnjaci bivše JNA ističu kako su namenski građene da “u slučaju rata mogu do obale Italije prevesti podmorske diverzante da tajno polože manja minska polja”.


Posle raspada bivše SFRJ, četiri podmornice su 1991. godine u Boku Kotorsku dovučene iz Splita, iz ratne luke Lora. Posle toga su još neko vreme bile u stroju mornarice Vojske SRJ, a već gotovo deceniju stoje konzervirane u Tivtu.

 

Njihova vrednost procenjuje se na najmanje 600.000 evra.

Tipični zadaci i vežbe bili su - stići u podvodnoj vožnji iz Splita u Rijeku, ili iz Pule u Boku Kotorsku, preroniti Jadran uzduž i popreko, iskrcati pomorske komandose u nekom zalivu i vratiti se neprimetno... U periodu od 1975. do 1985. godine koje Komar naziva "zlatnim dobom" jugoslovenskih podmorničara, svaki član posade je godišnje ostvarivao 600, a viši oficiri i do 1.000 časova na moru.


"Podmornice nisu angažovane u ratnim dejstvima od 1991. do 1995. godine, njihovu upotrebu u svim državama naređuje vrhovna komanda, a kakva je ona bila kod nas tih godina, nije se ni moglo zamisliti dejstvo. A bilo je prilika... Tako je jedna podmornica u decembru 1991. godine pratila brod koji je u luku Ploče dovozio tenkove na palubi. Komandant je imao sliku na periskopu, brod je bio u dometu torpeda, ali nije smeo da ga potopi bez naređenja Vrhovne komande. Tokom rata 1999. godine podmornice su dane provodile pod vodom skrivajući se od avijacije NATO-a a noću su izranjale na površinu", kaže Komar.

Crnogorskim osamostaljenjem i konačnim raspadom bivše Jugoslavije definitivno se raspala i ratna mornarica bivše države i ono što je od nje ostalo. Više od dve stotine različitih fregata, korveta, barkasa, minolovaca, patrolnih čamaca i podmornica nekad zaduženih za obranu Jadrana od napada NATO-ovih snaga u novim međunarodnim političkim okolnostima izgubilo je svaki smisao postojanja.

Dvanaest podmornica je uglavnom završilo na istoj lokaciji u Tivtu gde čekaju prodaju. Ipak, od ukupnog broja dve su završile u starom gvožđu kao sekundarna sirovina, i to u turskom Izmiru, a treća je ostala u Hrvatskoj i sad je van upotrebe.

Načelnik crnogorskog Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić izjavio je 24. februara 2009.:

"Imamo četiri podmornice istog tipa i dobronamerno želimo da one postanu muzejski eksponati. Ideja je da četiri države dobiju po jednu takvu podmornicu, tako da ona s oznakom 911, odnosno “Tisa”, ostane u tivatskom nautičkom muzeju “Porto Montenegra”, dok bismo po jednu poslali u Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku."


"Udruženje podmorničara Srbije, koje okuplja 130 članova, ubrzo posle osnivanja, 2004, je više puta od crnogorskog Ministarstva odbrane tražilo jednu podmornicu i tek sad su odlučili nam je poklone", rekao je za “Dnevnik” nekadašnji predsednik Udruženja Milan Komar. Komar kje izjavio da neće biti veliki problem da se ta podmornica kopnenim putem iz Tivta doveze u Beograd već na proleće 2005. ali do sada se to nije dogodilo. ( izvor "Dnevnik").
 

JNA Podmornice: ( izvor Nacional hr.)
 P-821 “Heroj“ – generalni remont obustavljen 2004.; izbačena iz operativne upotrebe; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
 P-822 “Junak“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ sredinom devedesetih; isečena u staro gvožđe u Arsenalu Tivat
P-823 “Uskok“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1998.; početkom 2007. prodana kao sekundarna sirovina i isečena u staro gvožđe u Izmiru u Turskoj
P-831 “Sava“ – povučena iz operativne upotrebe Mornarice VSCG 2004.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-832 “Drava“ – generalni remont prekinut 1996.; povučena iz operativne upotrebe Mornarice VSCG; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-911 “Tisa“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1997.; konzervirana; nudi se na prodaju; trenutno je u Arsenalu Tivat
P-912 “Una“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1997.; konzervirana; nudi se na prodaju; trenutno je u Arsenalu Tivat
P-913 “Zeta“ – povučena iz operativne upotrebe MVSCG 2005.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-914 “Soča“ – 1991. ostala u Hrvatskoj; remontirana; od 1996. u operativnoj upotrebi RM Hrvatske pod imenom P-01 “Velebit“; izbačena iz operativne upotrebe 2004.; nudi se na prodaju; brod trenutno u ratnoj luci “Lora“ Split
P-915 “Vardar“ – generalni remont prekinut 2003.; povučena iz operativne upotrebe MVSCG; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-916 “Vrbas“ – povučena iz operativne upotrebe MVSCG 2005.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat.
TRENUTNO NAJČITANIJE
Nedelja 07.03.2010. 19:09
To bi bilo bas zanimljivo da Hrvati i Slovenci zarate zbog te podmornice. Da se malo igraju rata na moru.
Ponedeljak 08.03.2010. 13:16
Ako zarata bice to najveca pomorska bitka ,posle napada nertvljana na mletacke galije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Ponekad sve deluje relativno ili neobično. Stoga, nemojte donositi zaključak na osnovu prvog utiska ili bez prethodne konsultacije sa bliskim saradnicima. Poslovne prilike izgledaju drugačije kada se posmatraju sa različitih aspekata. Važno je da pravilno i iskreno odgovorite na nečija „teška“ pitanja.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Ponekad sve deluje relativno ili neobično. Stoga, nemojte donositi zaključak na osnovu prvog utiska ili bez prethodne konsultacije sa bliskim saradnicima. Poslovne prilike izgledaju drugačije kada se posmatraju sa različitih aspekata. Važno je da pravilno i iskreno odgovorite na nečija „teška“ pitanja.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Ukoliko nemate dovoljno interesovanja da se dodatno angažujete u nekim poslovnim situacijama, budite iskreni i nemojte davati lagodna obećanja. Važno je da korektno ispunite svoj deo obaveza. Bez obzira na popularnost koju uživate kod suprotnog pola, izbegavajte avanturu ili koketiranje sa izazovnom osobom.
 • 2019 © - vesti online