Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 13.04.2013.
12:01
N. Jokić - Vesti A

Kasni izveštaj o Srbiji?

Zbog neizvesnosti oko eventualnog nastavka pregovora i postizanja dogovora Beograd - Priština, izveštaj Evropske komisije o Srbiji verovatno će kasniti i neće biti objavljen 16. aprila kako je bilo najavljeno - saznaju "Vesti" iz izvora u EK.

Šta će napisati: Štefan File i Ketrin Ešton
 

Ovo potvrđuje i kalendar Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje. On će u utorak u Strazburu u Evropskom parlamentu učestvovati na sastanku zatvorenom za javnost na koji su pozvani predsednik i potpredsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP), izvestioci za Srbiju i Kosovo, koordinatori i savetnici političkih grupa. Kako se očekuje, većina političkih grupa u EP izdaće iduće nedelje saopštenja o stavu oko Srbije i Kosova.

Eštonova (ne)dolazi u Beograd

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će u Beograd 17. aprila doći visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i da je ta poseta dogovorena pre mesec dana. Njena portparolka Maja Kocijančić to nije mogla da potvrdi. Premijer je ocenio da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU čak i ako ne postigne dogovor s Prištinom. Upitan da li će ići na novu rundu pregovora, Dačić je odgovorio negativno.

Kao i do sada Evropski parlament velikom većinom, kako na desnici tako i na levici zagovara nezavisnost Kosova i prihvatanje Ahtisarijevog plana. Predsednik odbora za spoljne poslove je nemački Elmar Brok, član najveće političke grupe u EP - konzervativne Narodne evropske partije (PPE). Brok u svojim izjavama ne krije da smatra da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova ako želi u EU.


Jedini glasovi u prilog politici Srbije i njenom zahtevu da održi makar formalni suverenitet na Kosovu čuju se tokom debata u EP iz redova krajnje desnice ili evro-skeptika, što u suštini samo povećava marginalizaciju Srbije na međunarodnoj političkoj sceni.


Balkan već dugo nije tema u središtu političkog interesovanja zemalja EU i bavljenje njime prepušteno je Nemačkoj. Zato su nemački i austrijski poslanici najaktivniji kada je reč o Kosovu, a ostali ih samo slede. Nemačkim konzervativcima se ne žuri da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora o prijemu sa EU tim pre što se približavaju izbori u njihovoj zemlji čiji birači većinom ne žele da čuju za proširenje EU iako im je preko potrebna strana radna snaga.

Svanuće i 17. april

Dačić je rekao da 16. april, kada je predviđeno da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnese izveštaj Evropskoj komisiji, nije "dan de" za evropske integracije Srbije.
- Niti je 16. april dan de, niti će se srušiti svi naši snovi o EU i Kosovu. Svanuće i 17. april - rekao je Dačić.

Inače, sagovornici "Vesti" iz redova konzervativnih poslanika kažu da se od Srbije u Briselu, zapravo, očekivalo da prosto prihvati plan iz 2008. koji je ranije odbila, a za koji je autor Marti Ahtisari dobio Nobelovu nagradu. Sa stanovišta Berlina, prihvativši ovaj plan Priština je već napravila kompromis pa nema govora o nekim dodatnim pritiscima koje Beograd traži.


- Zajednice opština koje Beograd predlaže za nas su zapravo prerađene paralelne institucije - rekao je sagovornik "Vesti", koji je ocenio da "pregovora u Briselu nije ni bilo". Nemačka je pregovore Priština-Beograd pozdravila "radi reda, jer su lideri Kosova i Srbije seli za isti sto", rekao je naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Subota 13.04.2013. 13:17
Само певајмо, ЗБОГОМ ЕУ!!!
Subota 13.04.2013. 12:07
ЗАМРЗНУТИ СВЕ ПРЕГОВОРЕ СА ЕУ ДО ДАЉЊЕ ЈЕР НАСТАВЉАЊЕ ДИЈАЛОГА ИДЕ НА ШТЕТУ СРБИЈЕ !!!
Subota 13.04.2013. 12:52
Ma neka kasni! Jos bolje! Srbija se treba okrenuti prema druge ekonomije ako zeli da spasi sama sebe i svoje gradjane!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online