Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.11.2012.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Korupcija ili državni pakao (1): Ministar Aca ubiva aždahu

Možda bi javnost i poverovala bivšem ministru zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliveru Duliću da na ruci ne nosi skupocene časovnike vredne, prema tvrdnji medija, skoro 100.000 evra, da u javnost nije izleteo njegov produženi vikend na Azurnoj obali gde je potrošio skoro tri ministarske plate. U Sen Tropeu, navode, dao je 1.154 evra samo na masaže, voće i alkohol u hotelu Sen amur tartan, gde noćenje košta 1.150 evra. Potpredsednik Aleksandar Vučić, već prozvan srpski Eliot Nes, čak je zatražio pomoć Nemačke u borbi s najvećom domaćom aždajom.

Korupcija veliki problem kako u Srbiji, tako i u regionu
 

* Oštra borba protiv korupcije je godinama najavljivana, ali su veliki poduhvati izostajali, pa se o "sanaderizaciji" po uzoru na Hrvatsku gde je pao čak i bivši premijer Ivo Sanader govorilo samo u medijima. Niko od državnih funkcionera zbog korupcije nije završio iza rešetaka. Onda je nova vlada krenula na više frontova. Otvorena je afera brzopotezne kupovine dnevnika "Politika", uhapšen niz funkcionera Agrobanke zbog državne pljačke od 300 miliona evra...

Uhapšen je Zoran Janjušević,bivši funkcioner u vreme vlade DOS-a koji je povezivan sa više afera a kao nove mete u javnosti se pominju i demokrata Aleksandar Vlahović, ali i dvojica potpredsednika Socijalističke partije Srbije, ministar Milutin Mrkonjić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Priča se da je njihova sudbina predmet velikog sporenja premijera Ivice Dačića i njegovog zamenika Aleksandra Vučića.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić

- Najpre će biti procesuirani oni koji ništa nisu radili, a stekli su bogatstvo na nepošten način. Imamo bahate bivše ministre koji su vlasnici preskupih jahti, grade hektare stambenog prostora na najskupljem zemljištu u prestonici, nose satove od nekoliko desetina hiljada evra - bio je oštar Vučić koji tvrdi da se suočio s hobotnicom s mnogo pipaka, ali se ponovo sapleo o tajkunske prepreke.

Nije stao, već je najvećem srpskom biznismenu Miroslavu Miškoviću, čelniku Delta holdinga, poručio da zna da on želi da ga izbaci iz vlade. A onda je kao grom iz vedra neba stigla informacija da određene interesne grupe prisluškuju predsednika države i vicepremijera. Srpski "Votergejt" biće još jedan predmet istrage Tužilaštva.


* Istraživanja pokazuju da Srbiju ozbiljno guši korupcija. Država je u tesnom političko-tajkunskom zagrljaju, a problem je i snaći se u vrzinom kolu tokova novca od kojih neki vode ka of-šor kompanijama na egzotičnim ostrvima i švajcarskim tajnim računima. U privatne džepove se trpa provizija od ugovorenih poslova, nameštanja poslova firmama funkcionera, ili saradnji privatnih ministarskih preduzeća sa državnim, pa mućkama s javnim nabavkama.

Na tapetu: Oliver Dulić

* Elektrovojvodina je, objavljuje antikoruptivni sajt Pištaljka, platila 5.000 evra za nastup tamburaškog ansambla na otvaranju predstavništva Vojvodine u Briselu oktobra 2011, iako ta svečanost nema veze s energetikom. Zdravko Čolić je odustao od prodaje diska Elektroprivredi Srbije kada je u javnost "izleteo" skandal da EPS planira da plati 300.000 evra za DVD sa koncerta na Ušću. Rekao je kratko da neće da uzima pare narodu.


* Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je prošle godine obelodanila da je Srbija prilikom nabavki u državnim preduzećima i institucijama oštećena za 603 miliona evra. Javnost se trenutno bavi otkrivanjem srpskog NN ministra koji u Švajcarskoj drži dva miliona evra, dok je zemlja za dlaku izbegla bankrot. Godinama se krilo i enormno bogaćenje državnim novcem nekih političkih funkcionera s Kosova i Metohije.

Korupcija u svetu u 2011.

* BiH 91. mesto
* Srbija 86. mesto
* Makedonija 69. mesto
* Hrvatska 66. mesto
* Crna Gora 66. mesto
* Slovenija 35. mesto
(ukupno 183 države)

Javnost je preneražena vešću da je verenica bivšeg ministra Božidara Đelića prodavala skupoceni nameštaj državnim firmama, a Protekta grup, u vlasništvu muža funkcionerke DS-a Jelene Trivan, za obezbeđivanje ljudi i objekata na državnom nivou za dve godine iz budžeta Srbije izvukla 33 miliona dinara. Ovih dana se štampa bavi "pljačkom veka" - prodajom železare Sartid za koju vezuju bivšeg ministra privrede Aleksandra Vlahovića i podatkom da je za proviziju i konsultacije plaćeno više od 11 miliona dolara. Državni revizor je utvrdio da je bivši ministar vera i dijaspore Srđan Srećković nezakonito spiskao skoro 1,4 miliona dinara na kafane i restorane.


* Institut za transfuziju krvi prošle godine je kupio 150.000 olovaka dobrovoljnim davaocima krvi plativši jednom ponuđaču pola miliona dinara više. Dalje su otišle Železnice Srbije koje je, prema nalazu unutrašnje kontrole, kako prenosi Pištaljka, ugovorile nabavku kuka za teretne vagone po 25 puta većoj ceni od tržišne. Inače, na zalihama su imali 45 komada, a u remontu je zamenjena svega 31 brodska kuka.

Za operaciju 5.800 evra

Građani Srbije se sreću s korupcijom svakodnevno, a prosečna vrednost mita dostiže 180 evra, dok je u Beogradu taj prosek prešao 300. Najkorumpiraniji su lekari kojima su građani u skoro 55 odsto slučajeva davali mito, a policiji 38,5 procenataa. Visoko kotirani su i državni službenici. Javna je tajna da se podmićivanje za sticanje fakultetske diplome kreće od 3.000 evra, pa naviše, porođaj carskim rezom 1.000 evra, a jednoj pacijenkinji su za operaciju dva lekara odrezala 5.800 evra. Direktor jedne škole je nastavnici geografije tražio 1.500 evra da je zaposli.


* Prosečan iznos mita u Bosni i Hercegovini je 110 evra, a osam od deset građana spremno je da u džep nekog službenika, policajca ili lekara stavi keš. Podmićivanje je mnogo češće u FBiH nego u Republici Srpskoj i skloniji su muškarci nego žene. Gotovo 80 odsto podmićivanja u Bosni je u gotovini, a 15 odsto u vidu hrane i pića. Bivši načelnik opštine Bosanski Brod Milovan Čerek je optužen jer je primio mito od 126.000 KM da bi preduzeću "2D Živković" iz Dervente odobrio isplatu duga opštine, kojoj je ovo preduzeće izgradilo bazen.

Antilopa za pohvalu: Jadranko Husarić

* Svaki drugi hrvatski građanin smatra da se doktorima i medicinskim sestrama mora dati mito. Ali, ima razlike u njegovoj visini, pa tako najviše traže u Dalmaciji i u Zagrebu, gde vrednost darova prelazi 1.400 evra. Najspektakularniji je primer bivši direktor državnog preduzeća Hrvatskih voda Jadranko Husarić, koji je primio mito u vidu safarija u Namibiji, a kao razlog puta naveo je stručno usavršavanje i posetu namibijskim vodama! Osim troškova putovanja i lova po Namibiji, ovom direktoru je plaćena i cena dopremanja lovačkih trofeja u Hrvatsku.
 

Sutra: Korupcija ili državni pakao (2): Vlasnici gradova i tuđih džepova

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.11.2012. 15:44
http://srbin.info/2012/11/top-sekret-transkripti-vuicevih-razgovora-k/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online