Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2010.
13:36
N. Vulović - Vestionline A

Podršku Afrike plaćamo sa 1.000 stipendija

Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, najavio je da će Vlada Srbije afričkim studentima u 2010. dodeliti čak 1.000 stipendija za školovanje na srpskim univerzitetima, piše Afrička novinska agencija (APA). U Ministarstvu prosvete kažu da oni znaju za 100 stipendija, a da je reč o projektu koji je pokrenuo predsednik Boris Tadić.

Ministar Jeremić u Adis Abebi
 

Ministar spoljnih poslova Srbije koji se nalazi na zasedanju Saveta Afričke unije u Adis Abebi, pozvao je zemlje Afričke unije koje nisu priznale Kosovo da ostanu na tom kursu i pozdravio je činjenicu da više od 80 odsto zemalja Afričke unije nije priznalo nezavisnost Kosova. Ministar je u nastavku razgovora obećao da će naša vlada dodeliti čak 1.000 stipendija za studente afričkih zemalja.


Pokušali smo da proverimo ovu informaciju i u Ministarstvu inostranih poslova. Portparol ministra Jeremića Vesna Sekerezović je rekla da nema nikakve informacije o tome i da mora da proveri "jer je ministar u Africi, a ona u Beogradu". I pored brojnih pokušaja, do puštanja ovog teksta nismo uspeli da ponovo stupimo u kontakt sa njom. 

U Ministarstvu prosvete kažu da znaju za 100 stipendija koje je početkom godine najavio predsednik Boris Tadić.


"Ministar Žarko Obradović je početkom godine najavio dodelu tih stipendija. To je bila inicijativa predsednika Tadića koju je Ministarstvo prosvete prihvatilo. Obradović je rekao da je planirano da Ministarstvo finansira po pet studenata iz 20 zemalja članica nesvrstanih“, rečeno je iz Ministarstva prosvete.


"Oni bi godinu dana proveli na Filološkom fakultetu učeći jezik, a potom bi mogli da nastave studije koje žele. Finansiranje stranih akademaca se neće nepovoljno odraziti na domaće studente“, kažu u tom ministarstvu.

Ipak, Jovan Ličina, predsednik Studentskog parlamenta BU kaže da bi taj potez bio jako loš ako bi se projekat finansirao iz fonda Ministarstva prosvete.

“To ministarstvo ionako ima problem sa manjkom finansija. Nema dovoljno novca ni za studente iz Srbije i zato ne bi bilo dobro da se afrički studenti finansiraju iz Fonda ministarstva. Ali, ako je to dugoročan projekat Ministarstva spoljnih poslova i ako će to Ministarstvo da ga finansira, to je nešto drugo“, kaže Ličina.


U Beogradskom rektoratu kažu da se projekat koji je ministar Jeremić najavio tiče bilateralnih sporazuma i da se ovaj projekat neće negativno odraziti na srpske studente.


Tradicija studiranja afričkih studenata na srpskim fakultetima je duga koliko i Pokret nesvrstanih. Za vreme Jugoslavije svi su od toga imali korist. Jugoslavija je afričkim akademcima davala stipendije i šansu za pristojnim životom u jednoj evropskoj državi, a za uzvrat su te države od nas kupovale naoružanje. I obožavale Tita. Samo osamdesetih godina na Beogradskom univerzitetu je bilo oko 20.000 stranaca od čega je najviše dolazilo iz Afrike i Azije.    

"Država stoji iza toga i preuzima troškove školovanja tih studenata koji mogu da dođu i na neki od privatnih, ali i fakultete Beogradskog univerziteta. Naši studenti nisu oštećeni jer je njima na raspolaganju veliki broj stipendija”, kažu u Rektoratu BU.

Pod uslovom da godina prosečno košta 100.000 dinara, a da se afrički studenti u Srbiji zadrže tri godine, koliko traju osnovne studije, to bi našu zemlju koštalo "nešto više“ od tri miliona evra. Ako se na to doda i cena smeštaja u studentskom domu i ishrane u menzi, koja važi za srpske studente, studiranje afričkih akademaca bi budžet koštalo oko četiri i po miliona evra.


Poređenja radi, dugovi za grejanje beogradskih fakulteta (Tehnološko - metalurškog, Mašinskog, Fizičkog, Fizičko - hemijskog, Hemijskog, Poljoprivrednog i Fakulteta veterinarske medicine), zbog kojih im je početkom ove školske godine ono i isključeno, su ukupno iznosili 50 miliona dinara (oko 507.000 evra). Samo Mašinski fakultet je dugovao 14 miliona dinara (142.000 evra), a dekan ovog fakulteta je rekao da njihov mesečni račun za grejanje iznosi oko dva miliona dinara (20.000 evra).


Jednostavnom računicom se dolazi do zaključka da zahvalnost afričkim zemljama za nepriznavanje Kosova košta koliko i 8 grejnih sezona gore nabrojanih fakulteta, koji inače imaju problem sa finansiranjem.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online