Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.05.2012.
12:04
Vesti A

"Životarenje" bivših državnika (2): Glumac sa lošom frizurom

Poslednji predsednik socijalističke Jugoslavije i drugi predsednik Hrvatske danas uživa u penziji, a prošle godine okušao se i kao glumac. U Jelsi, na ostrvu Hvaru, prošlog maja glumio je u komediji Filipa Šovagovića "Visoka modna napetost". Stjepan Mesić igra ulogu predsednika koji je od pritiska javnosti pobegao na ostrvo i tu meštanima pomaže da njihovo selo dobije status mesta. Bivši hrvatski predsednik je tvrdio da radi za mali honorar i da javnost može da mu zameri samo na lošoj frizuri.

Stjepan Mesić se okušao i na filmu
 


Pre tri meseca Mesić se posvađao s Ivom Josipovićem oko privilegija koje bivši predsednik Hrvatske treba da uživa. Mesić kaže da se političar, a naročito onaj koji je bio predsednik, brojnima zamerio i da je nužno da ima obezbeđenje. Josipović je odustao od privilegovane penzije, ali Mesić nije, jer "sa malom penzijom političari ne bi mogli ni da kupe sebi odelo, a kako bi to za državu izgledalo da šetaju okolo u krpama". Mesiću je Hrvatska obezbedila kancelariju, sekretaricu, pomoćnike i obezbeđenje.

"Životarenje" bivših državnika:

1. Najskuplji govornici na svetu

Obnovljena je lepa i raskošna zgrada, pred njom je kućica u kojoj stalno stoji policajac, a Mesić je zadržao neke od starih savetnika. Sve troškove kancelarije, dva službenika, automobil i vozača plaća država, pa ispade da je Mesić doživotni predsednik.


Mesić je već kao gimnazijalac maturant primljen u Savez komunista. U Zagrebu je upisao Pravni fakultet, a u studentskom domu je delio sobu sa Stipom Šuvarom. Nakon što je postao gradonačelnik Orahovice pokrenuo je izgradnju prve privatne fabrike u ondašnjoj Jugoslaviji. Međutim, zbog takve inicijative prozvao ga je lično Tito prebacujući mu uvođenje kapitalizma na mala vrata. Ranih sedamdesetih deluje u okviru Matice hrvatske, podržava tzv. masovni pokret i zbog svoje političke aktivnosti biva osuđen za dela neprijateljske propagande.


Na političkoj pozornici ponovo se pojavljuje 1990, kada postaje sekretar HDZ-a, te politički i lični prijatelj Franje Tuđmana. Iako različiti po godinama, mentalitetu, obrazovanju i ambicijama išli su na zajednička porodična letovanja. Kada je Tuđman izabran za hrvatskog predsednika, Mesića imenuje za prvog premijera u Hrvatskoj. Ali ubrzo Tuđman procenjuje kako će mu Stipe Mesić biti korisniji u Beogradu, te postaje hrvatski član Predsedništva SFRJ. Na toj dužnosti ostaje do 5. decembra 1991. kad daje ostavku. U januaru 1992. postaje predsednik Sabora i izjavljuje da je izvršio zadatak, jer Jugoslavije više nema.

Sutra - "Životarenje" bivših državnika (3): Kralj kikirikija

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Ženi se Džoni Dep
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online