Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 26.01.2012.
14:04
J. L. Petković - Vesti A

Osnažićemo Stefanovića i Tadića

Posle još jednog propalog pokušaja da se odvrate od održavanja referenduma na severu Kosmeta, Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice, tvrdi da od vlasti u Beogradu nije dobio nijedan valjani argument zbog koga bi izjašnjavanje zakazano za Dan državnosti bilo otkazano. Instistira da će odlučnost žitelja severa samo pomoći pregovaračkom timu Srbije i učvrstiti argumentaciju Vlade.

Zbog čega ste promenili mišljenje i ipak odlučili da održite referendum?


- Prvo, nisam promenio mišljenje u odnosu na raniji stav. Jasno sam rekao da referendum treba da se održi, ali sam takođe rekao da sam spreman da čujem argumente zbog kojih bi on trebalo da se odloži. Međutim, osim izgovora da je referendum nepotreban, nije bilo nikakvih argumenata. Nisu nam pružili argumente ni da će to uticati na dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju, ni da se referendumom narušava državna politika, niti da nije u skladu s Ustavom.

Da li je jedan od vaših zahteva bilo raspisivanje lokalnih i parlamentarnih izbora na KiM?

- Nijednog trenutka nismo trgovali raspisivanjem izbora. Državni vrh je jasno rekao da će izbori biti raspisani na celokupnoj teritoriji Kosova i Metohije, zato ih očekujemo i kod nas.

Šta očekujete od referenduma?

- Očekujem da građani masovno izađu i da potvrde da ne žele albanske institucije na severu Kosova. Želimo da prestane sa pritiskom Albanaca i međunarodne zajednice i onih koji podržavaju nezavisnost. Ovim referendumom samo ćemo pomoći, pre svega našem pregovaračkom timu kome ćemo dati još veću snagu, a ojačaćemo i pozicije i stavove naše Vlade i predsednika Tadića. Nakon referenduma naš pregovarački tim će dobiti još više aduta za nastavak pregovora, a pokazaćemo da Kosovo nije nezavisno i da ne može to da bude nikada jer ne kontroliše veliki deo teritorije, niti ima svoje institucije.

Ali, predstavnici vlasti u Begradu vas kritikuju? Oni ne žele referendum.

- Oni daju takve izjave zbog Brisela. Siguran sam da većina tako ne misli, već je prinuđena da drugačije govori. Takođe, sve strane diplomate država koje su priznale nezavisnost Kosova su veoma zabrinuti i svesni su da će Srbi reći NE albanskim institucijama i da to otežava njihove aktivnosti da što pre instaliraju albanske institucije i zaokruže nezavisnost.
 

Briga Albance za sever

 

Plašite li se reakcije albanske strane na referendum i mogućih incidenata?


- Siguran sam da međunarodne oirganizcije, pre svega Kfor imaju dovoljno ljudstva da spreče moguće incidente. Siguran sam da ih neće biti. Činjenica je da kosovski Albanci zbog izuzetno loše ekonomske situacije nisu zainteresovani za dešavanje na severu. 


Valjda Kacin zna

 

- Mi ne možemo ni na koji način ugroziti dobijanje statusa kandidata. Jelko Kacin, koji je potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, kaže da referendum nema veze s odlukom Saveta ministra EU. Valjda on bolje zna. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 14:38
Referendum treba obavezno odrzati. To je misljenje svih koji misle dobro Srbima i Srbiji. I ako se tvrdi da se misljenje svih Srba zna, to mora da se ozvanici prebrojanim glasovima. Samo tda se moze da kaze: Ceo svet zna sta misle Srbi.
Četvrtak 26.01.2012. 14:25
Vladajuća srpska koalicija čeka izbore da proteknu i na Kosmetu, pa će onda da vide kako će sa njima...kakvi zli ljudi su u našoj vrhuški!
Četvrtak 26.01.2012. 19:34
Svakakva odluka koju donesu gradjani Srbije na Kosmetu je ispravna, svidelo se to srpskim neprijateljima ili ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online