Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.01.2012.
06:53
B. Božin - Vesti A

Balkan na dobošu (3): Neodoljivi šarm bogatstva

Nemačka je postala omiljena destinacija mnogih Evropljana. U proteklih pet godina je doseljavanje u zemlju poraslo za 13 odsto. Dok su doskora dolazili uglavnom nekvalifikovani radnici, danas su to lekari, inženjeri, naučnici. Više od polovine njih je iz zemalja Evropske unije.

U nemačkoj ambasadi u Parizu sve je više Francuza, od studenata do penzionera, koji se raspituju šta im je potrebno za preseljenje kod suseda.

Najpoželjniji mladoženja: Mladenci Nemac i Amerikanka zakatančili svoju ljubav na mostu na reci Rajni u Kelnu

Berze rada koje nemačka Agencija za rad ima u inostranstvu zatrpane su zahtevima iz Portugala, Španije, Grčke. Čak je sve više Izraelaca koji žele da žive u Berlinu. Nemački kursevi su se u Španiji udvostručili od 2008. godine, jer mnogi umesto engleskog sada radije uče nemački.


Poslednjih decenija Nemačka nije važila za naročito dobro mesto za život, čak ni kod sopstvenih građana. Sada sa svih strana pristižu vesti koje govore nešto sasvim drugo.

U jednoj anketi u Francuskoj 79 procenata Nemačku vidi kao "optimističku zemlju", 80 procenata je smatra "otvorenom prema svetu i simpatičnu", a 82 odsto kao "inovativnu". BBC je četvrti put zaredom proglasio Nemce za najomiljeniji narod u svetu, pre Britanaca i Japanaca.

Privredni bum Nemačke na jednoj, i privredna kriza u najvećem delu Evrope na drugoj strani glavni su razlog iznenadne popularnosti Germana.

Nemci uživaju u francuskim kobasicama na poljoprivrednom sajmu u Berlinu

Najnoviji statistički podaci pokazuju ogroman priliv radne snage iz Grčke i Španije, zemalja koje je ekonomska kriza naročito pogodila. Broj grčkih doseljenika je u prvoj polovini ove godine porastao za 84 odsto, a iz Španije je došlo 49 odsto više radnika. Obe zemlje se bore sa ogromnom nezaposlenošću. U Grčkoj je 18 odsto radno sposobnog stanovništva bez posla, u Španiji skoro 23 odsto.

Komisija EU je pokrenula inicijativu koja treba da se izbori sa nezaposlenošću mladih Evropljana, jer inače preti opasnost da će biti izgubljena jedna čitava generacija, upozorio je komesar za socijalna pitanja EU Laslo Andor.


Svaki peti omladinac u Evropskoj uniji je bez posla, u Nemačkoj je to svaki deseti. Dok u Madridu, Atini, Tel Avivu mlade porodice štrajkuju jer ne mogu da plate kiriju, a u Londonu nezadovoljna omladina pali ulice i razbija izloge, Nemci imaju više novca na računima nego pre krize - 60.000 evra po glavi stanovnika.


Nemačka tako postaje zemlja za primer celom svetu. U kineskim gradovima se razmatra razdvajanje đubreta po uzoru na Nemce, Česi uskoro uvode nemački model rister-penzije, a italijanski fudbalski savez podstiče svoje mlade talente po uzoru na nemački.
 

Božićni ukrasi za bogate kupce u Dortmundu

Doduše, to što je Nemačka postala raj na zemlji, ne znači još uvek da je kod svih podjednako omiljena. Grci još ne mogu da oproste Nemcima što su im predlagali da prodaju ostrva ili da se njihova zastava u Briselu spusti na pola koplja zbog dugova koje imaju, što je bila ideja nemačkog političara u EU Gintera Etingera.

Ni mnogi Britanci nisu naročito srećni zbog trenutne popularnosti Nemaca. Bivši britanski premijer Gordon Braun je ironično primetio da "nemačke banke obezbeđuju piće gde god se organizuje neki politički parti", a "Dejli Mejl" je bio nedvosmislen: "Tamo gde je Hitler zakazao vojnim sredstvima, moderni Nemci su uspeli trgovinom i finansijskom disciplinom. Dobrodošli u četvrti Rajh!"

 

Navala sa istoka

 

U Nemačku je u prvoj polovini ove godine došlo 435.000 doseljenika, što je 19 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Više od 60 odsto njih je došlo iz neke od zemalja EU. Osim Grčke i Španije, posebno je veliki priliv iz istočnoevropskih zemalja, koje su 2004. pristupile Evropskoj uniji.


Raj na određeno vreme

 

Privredna udruženja i savezi u Nemačkoj su izrazili svoje zadovoljstvo zbog većeg doseljavanja, očekujući da će ove migracije dovesti nedostajuće stručnjake u zemlju. Međutim, kako piše "Berliner morgenpost", domaća privreda se raduje prerano, ako misli da će time rešiti problem stručne radne snage.

 

Oni upozoravaju da bi Nemačka mogla da bude doseljenička zemlja na određeno vreme. Dužnička kriza trenutno privlači visokokvalifikovanu radnu snagu iz Španije i Grčke, ali čim se ove zemlje budu ekonomski oporavile, doći će do jake konkurencije oko ove radne snage, pri čemu Nemačka može da izgubi bitku.


Zadovoljni i siti

 

Institut za demoskopiju Alensbah je potvrdio da su Nemci u poslednje dve godine najzadovoljniji i najsrećniji, kako nisu bili u poslednjih 10 godina. Njihova sreća se ne zasniva samo na novcu, nego i na zdravlju i društvenosti. Prema proceni hamburškog naučnika Opašovskog, Nemci su postali otporni na krizu i odnose se prema njoj prilično opušteno. Više od dve trećine Nemaca sa optimizmom gleda na 2012. godinu i očekuje bolja vremena.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.01.2012. 07:02
Pa lepo je čitati da je bar nekom - dobro.
Utorak 24.01.2012. 16:15
Sta reci : "Dejli Mejl" je bio nedvosmislen: "Tamo gde je Hitler zakazao vojnim sredstvima, moderni Nemci su uspeli trgovinom i finansijskom disciplinom. Dobrodošli u četvrti Rajh!" Ovim je sve receno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online