Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 24.05.2011.
12:13
Vestionline A

''Pokažite da ste savladali demone prošlosti''

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski objasnio je da je Poljska pozvala privremenu predsednicu samoproklamovane republike Kosova na susret s predsednikom SAD Barakom Obamom i samit zemalja Srednje i Istočne Evrope 27. maja u Varšavi zato što Poljska priznaje južnu pokrajinu kao nezavisnu državu, javlja danas poljska agencija IAR.

Povodom saopštenja da će samit u Varšavi bojkotovati predsednik Srbije Boris Tadić, a možda i predsednici Slovačke i Rumunije iz razloga što nije obezbeđeno asimetrično predstavljanje Kosmeta u odnosu na druge države. Tadić je saopštio da pomenuti samit nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, istakavši da sve što ''predsednik radi mora biti u skladu sa tim dokumentom''.

Šikorski je rekao da Srbija treba da "pokaže da je savladala demone svoje prošlosti".

Bojkotuje samit: Boris Tadić

"Poljska priznaje nezavisnost Kosova i Metohije i nema povoda zbog kojih ne bi trebalo da pozovemo predsednicu te zemlje na 17. samit zemalja Srednje i Istočne Evrope", kazao je Šikorski sinoć u programu televizije TVN24.

On je negirao da je predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvana na insistiranje SAD.

"U ovom momentu Kosovo priznaje 75 država, među njima većina članica Evropske unije. Poljska priznaje Kosovo i nema povoda da ga ne pozove", rekao je šef poljske diplomatije.

I kancelarija poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog koji je domaćin samita na kome će se predsednici postkomunističkih zemalja susresti i sa Barakom Obamom saopštila je takođe da je Kosovo pozvano kao zemlja čiju je nezavisnost Poljska priznala.

"Treba imati na umu da je Poljska priznala Kosovo", kazala je agenciji PAP portparolka Komorovskog Joana Tšaska-Vječorek ali je priznala da može da se desi da zato samit bojkotuju šefovi nekih država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Poljska vlada premijera Donalda Tuska je uprkos protestima i opozicione desnice, kao i tadašnjeg predsednika Leha Kačinjskog nezavisnost Kosova priznala 26. februara 2008. godine, ali ministar Šikorski je odmah sutradan saopštio da Varšava nema nameru da otvara ambasadu u Prištini.

Tšaska Vječorekova je kazala da je veliki uspeh već to što će samit okupiti lidere 20 zemalja regiona a da će na njemu učestvovati i predsednici Nemačke i Italije.

Utorak 24.05.2011. 12:30
Sirovski deklamuje tudje napisan tekst, moze mu se... posle ubistva predsednika i 300 clanova njegove svite u poljskoj su posejani novi poslusnici potrosackog kapitalizma...nedavno poljuljane pozicije su opet sigurne, sa novim ljudima i istom "filozofijom"...
Utorak 24.05.2011. 13:04
Kabinet je rekao svoje onako kako bi trebalo, a Tadić će reći šta ima kada prvo dočeka Ketrin Ešton u četvrtak. Izjava će biti otprilike - Mi ne smemo dozvoliti da nas Kosovo odstrani iz međunarodnih sastanaka, ali nikada nećemo priznati Kosovo. I rezolucija o mišljenju MSP je bila NE do 8 septembra a onda Eštonova i DA iznenada 9 septembra 2010. Ko jednom legne biće j **n celog života.
Utorak 24.05.2011. 13:40
STOP NACIZMU KOSMET JE SRPSKI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online