Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 27.04.2011.
07:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Kuda ide hrišćanstvo (5): Pravoslavci, ujedinite se

Mitropolit Ilarion Alfejev, predstojatelj Moskovske patrijaršije za spoljne poslove, ističe da se mora negovati pravoslavno jedinstvo.

Mitropolit Ilarion Alfejev

- Mi pravoslavni hrišćani ne treba da se bojimo međupravoslavne interakcije. To nam ne može doneti zlo, već mnogo koristi. Moramo se čvršće povezivati i međusobno češće deliti naše iskustvo. Moramo se zajedno nositi i raskolima koji se javljaju unutar pravoslavlja i čiji pripadnici nastoje da se ujedine. Ukoliko donesemo odluku da prekinemo dijalog s drugim hrišćanima, to treba da učinimo zajedno, a ne pojedinačno - ukazuje Alfejev.


On tvrdi da je neophodno održavanje svepravoslavnog sabora.


- Ali je veoma važno da taj sabor ne bude instrument pritiska jednih prema drugima nego izraz međusobnog uvažavanja. I da se odluke donose konsenzusom, a ne preglasavanjem. Mehanizam konsenzusa je garancija da će doneta odluka biti trajnog karaktera, a potreban je i zato da bi ukoliko, na primer, svi potpisali uniju sa Vatikanom, a jedan to odbio, onda takva odluka ne bi imala nikakvu snagu - objašnjava ruski mitropolit.


Otuda i odluka pravoslavnih i rimokatolika, koja je 2007. godine doneta u Raveni, a u čijem donošenju Rusi nisu učestvovali, da vatikanski papa po časti bude prvi među jednakim hrišćanskim verskim poglavarima, može da bude samo radnog, ali ne i konačnog karaktera.


Za razliku od razgovora s katolicima, pravoslavnima je znatno teži dijalog s protestantima jer su se njihova bogoslovska učenja udaljila.

Pročitajte još:

1. Kuda ide hrišćanstvo (1): Svađa stara hiljadu godina

2. Kuda ide hrišćanstvo (2): Episkop kao oblasni gospodar

3. Kuda ide hrišćanstvo (3): Nije crkva evroatlantska integracija

4. Kuda ide hrišćanstvo (4): Hristova vera je iznad nacije


- U protestantkim zajednicama i žene mogu da budu u svešteničkom činu. Ali, daleko je teži problem što protestanti imaju drugačija merila za moralne vrednosti. Mnogi protestantski aršini prilagođeni su sekularnim trendovima ovog sveta. Postoje protestantske zajednice u kojima se istopolne zajednice u istom nivou sa bračnim zajednicama. Pored toga, sa nekima, poput luteranaca u Švedskoj, nije moguće usaglasiti stav da je abortus greh. Njihov odgovor na to pitanje jeste da je u njihovoj zemlji abortus legalizovan - objašnjava Alfejev.


Etiopljani, Kopti, Jermeni i još neki čine posebnu grupu crkava koje se nazivaju orijentalnim ili dohalkednoskim pošto su istupile iz jedinstvene hrišćanske crkve na saboru u Dohalkedonu 432. godine.


- Oni su bliski pravoslavlju i kontakti su veoma brojni. Teološki dijalog će još dugo trajati. Do sada se pokazalo da su razlike daleko manje nego što se mislilo - zaključuje Živica Tucić.
 

Unijati propala misija

Unijati su nastali u 19. veku, kao posledica prinudnog vatikanskog nametanja rimokatoličanstva među pravoslavnima Reč je o hrišćanima pravoslavnog verskog obreda koji priznaju papu za vrhovnog poglavara i drže se gregorijanskog kalendara. Mada je Vatikan nameravao da unijati budu most između hrišćanskog Istoka i Zapada, pokazalo se da je to nemoguća misija.

 

 

Povelja za vernike

Ekumenska povelja (smernice za razvoj međuhrišćanskih odnosa u Evropi) doneta 2001. u Strazburu sadrži smernice za razvoj međuhrišćanskih crkvenih odnosa. Povelja je, prema oceni Živice Tucića, veoma važan dokument koji treba da prodre među vernike svih crkava.
- Kada je usvajan, SPC ga je podržala i bila zastupljena na visokom nivou. SPC ne želi izolaciju, Evropa je naša zajednička kuća - zaključuje Tucić.


Zajednički Uskrs

Pošto ove godine sve hrišćanske crkve slave Uskrs 24. aprila, generalni sekretar Svetskog saveta crkava (SSC) Norvežanin Fikse Tvajt pozvao je sve hrišćane sveta da se utvrdi stalni termin ovog najvećeg praznika. Između 2000. i 2011. pet puta Uskrs je bio istog dana za sve hrišćane (2001, 2004, 2007, 2010, 2011), podudarnosti će biti i 2014. i 2017, pa tek 2025. i 2027. Međutim, 2013. razmak između dva Uskrsa biće 36 dana.
SSC je ekumenska organizacija crkava sveta osnovana 1948. godine. Ona sada ima 349 crkava članica - pravoslavnih, anglikanskih, protestantskih, iz 110 zemalja sveta sa ukupno 560 miliona vernika. Katolička crkva nije pristupila SSC, ali sarađuju po određenim pitanjima.

K R A J

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2011. 08:01
Da se odluke donose koncenzusom,a ne preglasavanjem.Mehanizam koncenzusa je garancija da ce odluka biti trajnog karaktera.Nasoj SPC to ne odgovara jer nebi mogli da iz svojih redova izbace protivnike ekumenizma,i bili bi spreceni da donose odluke koji bi isli u prilog pravoslavnim neprijateljima,niti bi mogla biti uvrstena tacka u Saboru o pozivanju pape u Srbiju jer nebi bilo koncezusa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online