Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.03.2011.
07:09
J. L. Petković - Vesti A

Planeta u raljama radijacije (2): Kobajagi nema uglja

Nadežda Ajdačić, nekadašnji saradnik Instituta Vinča, veliki je protivnik gradnje nuklearne elektrane u Srbiji. Pošto je uporno pokušavala da javnosti predstavi rezultate zračenja nastale nakon katastrofe u Černobilju, ostala je bez posla i tako postala žrtva afere nazvane "mali Černobilj".

Havarija u japanskoj nuklearki Fukušima pokrenula mnoga pitanja
 

Ona je u periodu od 1979. do 1989. godine obavila seriju merenja uzoraka iz Borske reke i Timoka, u kojima je koncentracija prirodnih i veštačkih radionukleida bila sve veća. Nju i njenog pomoćnika dr Miljenka Martića su krajem 1989. isterali sa Instituta Vinča, a nakon toga sve do 2009. zvanično nije bilo radioaktivnih izotopa. Dr Martić je četiri godine bio bez posla, a Nadeždu Ajdačić su prevremeno penzionisali.
 

- Povišen nivo radijacije je trajao ne mesecima nego godinama nakon toga. A to se krilo. Moj posao je da reagujem kada se tako nešto dogodi i da javnosti otkrijem rezultate. To sam i činila sve dok mi nisu oduzeli instrumente, a zatim me proterali sa Instituta Vinča - kaže Ajdačićeva. Godinama nakon toga su je proganjali.
 

- Slutila sam, a sada mislim i da znam zašto su to činili. Međutim, poput Miloševića, ni Đinđićeva vlada nije imala puno sluha za problem radijacije i nuklearnog otpada. Jednostavno, u pitanju su veliki interesi. A nuklearke su apsolutno nebezbedne i niko ne može da kaže suprotno. Sve te priče o bezbednoj gradnji su netačne. Priče i argumenti o potrebi gradnje nuklearnih elektrana, zbog toga što neće biti uglja za 30 godina, bajate su jer se to isto govorilo i pre 30 godina - tvrdi Ajdačićeva.

Zagovornici nuklearnih elektrana često zaborave da spomenu nuklearni otpad koji je izuzetno opasan. Neke zemlje ga koriste za pravljenje oružja. Ajdačićeva podseća i da u Srbiji postoji više od 150 ekoloških organizacija i pita se čemu one služe, jer nema efekata njihovog rada.

A koliko je država neozbiljno pristupila ovom problemu, kaže ona, ilustruje i to što je svojevremeno i Srđa Popović kao nesvršeni student postavljen za savetnika premijera Zorana Đinđića za ekologiju. U stručnim krugovima on će ostati upamćen jer je Ajdačićevu nazvao "ludom babetinom, koja lupa gluposti u radionuklearnom otpadu".
 

Ozračeni naučnik
 

Prof. dr Vladimir Ajdačić, koji je doktorirao na temi digitalne kontrole rada nuklearih reaktora, radeći na dva reaktora u bivšoj Jugoslaviji, bio je žrtva nesreće na reaktoru u Institutu u Vinči 1958. Tada je preminula jedna osoba, a njih petoro je ozračeno. Danas on je izričit da nema bezbednih nuklearnih elektrana i tvrdi da problem bezbednosti nuklearnih elektrana još ni u teoriji nije rešen, a kamoli u praksi koja svakodnevno demantuje reklamnu tvrdnju da nuklearke manje zagađuju životnu sredinu od zapaljenog palidrvca.

 

 

 

Skupe popravke
 

Nesreće i incidenti u nuklearnim elektranama nisu nikakva retkost. U Japanu, u Tokai-mura elektrani 1999. dvojica radnika ozračena su smrtonosnom dozom radijacije. Tek godinu dana kasnije je otkriveno da su ključni podaci o bezbednosti izmanipulisani kako bi se izbegle skupe popravke i produžio rok do zatvaranja. Iako je japanska vlada saopštila da je usvojila više standarde za bezbednost, 2004. godine eksplozija u Mihama reaktoru, 320 km zapadno od Tokija, ubila je petoro radnika.

 

Dve godine kasnije okružni sud je naredio zatvaranje reaktora. U SAD je 2002. zamalo izbegnuta katastrofa kada je u reaktoru u Otavi otkrivena korozija. Francuska agencija za nuklearnu bezbednost aktivirala je centar za brzo reagovanje u decembru 2003. nakon razornih kiša kraj Rone. Zatvorena su dva reaktora zbog poplave.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 11:19
Jer igrao neko Fallout 3 ,e pa u toj igrici svi su zbog radijacije morali da odu da zivem u ogromnim sklonistima pod zemljom dok je Svet propadao,plasim se da to i nas ceka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online