Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 18.03.2011.
07:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Žene u Srbiji: Za snajku nema penzije (4)

Zbog teškog života mlade žene odlaze sa sela i seoska domaćinstva u Srbiji se gase. Nevladina organizacija Sekons u partnerstvu sa Evropskom mrežom protiv siromaštva bavi se problemima siromaštva i socijalne isključenosti u seoskim sredinama. Jedan od projekata odnosio se i na istraživanje položaja žena na selu.

Marija Babović, predsednik organizacije Sekons i docent na beogradskom Filozofskom fakultetu 

Marija Babović, predsednik organizacije i docent na beogradskom Filozofskom fakultetu, ne krije svoje ogorčenje posle rada na terenu i susreta sa ženama koje je imala u poslednjih nekoliko godina.

Žene u Srbiji

1. Seljanka tegli kao kobila

2. Robinja za bagatelu

3. Muž bije štanglom i vilama

- Istraživali smo isključivo položaj žena u poljoprivrednoj proizvodnji, koje nazivaju pomažućim članovima domaćinstva. Ta kategorija ima oko 200.000 žena u Srbiji. Položaj im je izuzetno težak, one rade puno radno vreme, često i duže, sedam dana u nedelji. One su neplaćena radna snaga, izvan svih pravila koja važe na tržištu rada. S druge strane, one nemaju pristup prihodima svog domaćinstva, ne mogu da odlučuju šta će se proizvoditi i kako će se trošiti novac. Često nemaju novca za nabavku ličnih stvari - ističe Marija Babović.


Njihovo istraživanje je pokazalo da se ništa bitno nije promenilo u porodičnim imovinskim odnosima na selu, gde još važe pravila iz srednjovekovne Srbije.


- Žene ne raspolažu imovinom i zavise od muža. U muževljevom domaćinstvu ne poseduju zemlju, kuće, sredstva za proizvodnju, traktore, kombajne, i to ih degradira. Rade svom snagom, a lišene su prava koja proističu iz tog rada. Oslanjaju se na članove porodice ako se razbole. Mnogo žena na selu nema ni zdravstveno osiguranje. Saznali smo da u selu Županjevac važe samo običajna pravila. Penziono osiguranje se prvo uplaćuje vlasniku, zatim njegovoj ženi, pa sinu. Dok na snajku dođe red ona je već u godinama kada je kasno. Položaj joj postaje veoma neugodan.

Život od ručnog rada

Interesantno je da su članice Sekonsa nailazile i na žene koje su tvrdile da žive kao bubreg u loju i da su to bile žene koje su ušle u osmu deceniju života.
- Sećam se jedne bake iz sela Zlakusa, u okolini Užica, koja mi je rekla: "Ćero, kako da mi nije bolje. Kad sam bila mlada i udala se, morala sam da ustajem u četiri ujutru, zamesim hleb, spremim doručak. Muški odu na njivu da rade, ja spremim i odnesem ručak, pa nazad da namirim decu. Sad spavam do pola sedam, odem do prodavnice, kupim malo hleba i kobasice i hladno pivo, odnesem im na njivu i gotovo!" Susretala sam i žene koje tvrde da je nekada bilo bolje jer su tada živele od pletenja i prodavanja džempera na pijaci. Tada su mogle da kažu: "Ovo je moje, od ovih para kupiću maramu, suknju ili pet tanjira" - priča Marija Babović.


Organizacija Sekons je u istraživanjima obuhvatila žene od 18 do 75 godina. Ni mlade žene, posebno one koje su završile samo četiri razreda osnovne škole, nisu pošteđene porodične diskriminacije, a uz to idu i loši uslovi za život na selu.


- Putevi do planinskih sela u okolini Bosilegrada toliko su loši da je do njih nemoguće stići kada je zima. Sela su udaljena od Bosilegrada i po 40 kilometara, a od najbližih prodavnica i po 20 kilometara. Što je najgore, u selima žive samo starci. Sinovi i ćerke ih posećuju samo do kraja oktobra. Pojave se tek kada sneg okopni, da vide ko je u selu živ, a ko mrtav. Nije čudo što mlade devojke sreću traže u gradovima iako opet rade najteže i najmanje plaćene poslove, kao da im je sudbina zapečaćena samim tim što su rođene i odrasle na selu - priča Marija Babović.

Sutra - Žene u Srbiji: Debela si i rođena glupa (5)

Petak 18.03.2011. 07:41
Aj malo da se bavimo polozajem muskaraca za promenu.Samo danas.Neka se jave dusebriznici malo i po tom pitanju,a ovo satanizovanje Srbije od Nisa pa na dole je malo preterano.Sto se Vi experti niste malo bavili polozajem muslimanki i siptarki,pa da onda kenjate kako smo mi Srbi losi momci.A to sto neka baka sa sela nema zdravstveno i td,nije kriv njen muz ni sin,vec je kriva sorry boss co sistem vrednosti.Koliko fakultetski obrazovanih devojaka u BGD koje rade recimo u C marketu ili kojekude imaju zdravstveno?Nemoj da se javi neki kreten i da kaze da imaju zdravstveno,pa da moram da mu objasnjavam sta je jebeno zdravstveno osiguranje i kakvo treba da bude.
Petak 18.03.2011. 19:13
Све маладе жене које су због тешког живота напустиле село сада блебећу по којекаквим "невладиним организацијама". Ко их плаћа да се зезају по градовима? -Невлада?
Petak 18.03.2011. 08:13
A ko je kriv za sve ovo,pa nije ni moj otac ni muz ,nego nesposobni i korumpirani politicari,koji znaju samo za svoj licni interes,a Gospodja Babovic,neka sve to iznese u skupstini i neka od njih trazi ekonomsku pomoc,a ne od naroda ,narod nema,a drugo ljudi odlaze sa sela jer nemaju kome sta da prodaju,drzava stalno manipulise cenama,a obaveze prema drzavi su ogromne,ako neplate nemogu da se lece,cica od mog oca ima poljoprivrednu penziju 10 000 dinara,a 100kg vestackog djubriva je 5000 dinara,i kako da se zivi,i da li neko moze da prezivi nema veze da li je muskarac ili zena,ma ova politika najveceg krivca za sve nedace vidi u SRBSKOM narodu,svesno rade protiv naroda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online