Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.03.2011.
12:03
J. L. Petković - Vesti A

Džaba glasali za Pacolija

Iako zvaničnici Evropske komisije, uprkos primedbama posmatrača, smatraju novu vladu u Prištini i predsednika Kosova legalno izabranim, u kosovskom loncu je sve vruće. Napadom na medije, za mnoge siva eminencija kosovske politike, ambasador SAD u Prištini Kristofer Del doveo je u pitanje izborni proces za kosovskog predsednika. U novom naletu optužbi Prištinom je cirkulisao mail poslat sa adrese kosovoleaks@gmail.com u kome se blate sprski poslanici, a parlamentarci iz redova JSL optužuju da su uzeli novac da bi glasali za izbor Bedžeta Pacolija za predsednika.

Za lidera Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića anonimni izvor je napisao da je "žrtveno jagnje za sever Kosova", a osporava se i izbor novog ministra za povratak, jer je navodno na tu funkciju došao zahvaljujući pritisku gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića.

Umiljato, a ne žrtveno jagnje: Slobodan Petrović (u sredini)


Poslanica iz redova Jedinstvene srpske liste Rada Trajković bila je "Vestima" nedostupna za komentar, a Ranđel Nojkić, političar koji je učestvovao u pravljenju te liste, odbacuje sve te optužbe.


- Ne treba tome pridavati značaja. Tačno je da su srpski glasovi presudili u trećem krugu i da je prostom većinom Pacoli izabran za predsednika. Tačno je da to ne bi bilo moguće bez 13 Srba u kosovskoj skupštini. Ali ne verujem da je iko za to uzeo novac, kaže za "Vesti" Nojkić.


U SLS sve ove navode odbacuju. Bratislav Nikolić, gradonačelnik opštine Štrpce, kaže da je "svako mogao da nađe naša imena na internetu, i da napiše šta hoće".
- To je sve gomila gluposti, kaže Nikolić.


Kosovski mediji "Koha ditore", "Ekspres" i "Koha TV" objavili su sms prepisku američkog ambasadora Dela i pomoćnika Bedžeta Pacolija u kojoj diplomata daje savete tokom izbora predsednika u Skupštini. Diplomata iz SAD se potom obrušio na medije, na šta su reagovali "Novinari bez granica".


- Sa tih fotografija je jasno da je Del savetovao Pacolijevog pomoćnika kako da nastave nakon 45 minutne pauze pre trećeg i poslednjog glasanja za predsednika. Mi snažno osuđujemo način na koji ambasador Del traži "u ime čitalaca i gledaoca" da se novinari "Kohe" i "Ekspresa" izvine zbog svog ponašanja i dovodi u pitanje njihovu profesionalnu etiku, piše u saopštenju "Novinara bez granica".


Analitičar Dušan Janjić podseća da su SAD najuticajnije na Kosovu "i na neki način sponzor nezavisnosti".


- I bivša ambasadorka Tina Kajdanou poznata po takvom odnosu sa medijima. Reakcija ambasadora Dela je verovatno takva zbog straha za karijeru, a kada se neko ljuti na medije, to obično znači da mu je vreme prošlo, kaže Janjić.

Sve je u novcu


O optužbama na račun srpskih političara, Janjić kaže da mu se često čini kao da je na KiM sve pitanje novca.


- U predizbornoj kampanji je bilo puno optužba na račun SLS, JSL-a, pa i među albanskim strankama isto. Istina je da ima posebnih biračkih grupa, što su uglavnom socijalno ugroženi, kojima se daje novac da bi glasali, iako to nije garancija da će glasati za vas. I o tome se stalno govori, a niko to nikad nije procesuirao. Na to i međunarodna zajednica ćuti, zaključuje Janjić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online