Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.11.2010.
14:57
S. Janković - J. L. Petković - Vesti A

Evropa vraća granice?

Zbog straha od terorizma, ali i najezde kriminalaca i azilanata sa Balkana, Nemačka i Francuska pozivaju države Evropske unije da razmisle o pooštravanju granične kontrole unutar EU. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi na samitu NATO-a u Lisabonu upozorili su na opasnost od terorizma, a spekuliše se da je povod za taj potez navodna dojava po kojoj su radikalni islamisti planirali napad na zgradu Rajhstaga u Berlinu.

Švajcarci pod pritiskom Nemaca i Britanaca
 

Nemačka je uveliko podigla nivo bezbednosti. Nakon što je pojačana kontrola aerodroma i železničkih stanica, od juče je ponovo uvedena i kontrola granica na jugu države, kako bi se na vreme sprečio ulazak terorista "balkanskom rutom" (preko Turske, Grčke i duž Balkana). Tako su se na udaru našli svi koji iz Srbije putuju u Nemačku.

Austrija negira


U MUP-u Austrije kažu da nema razloga za paniku.


- Pretnje upućene Nemačkoj nemaju nikakve veze sa Austrijom - naglasio je portparol MUP-a Rudolf Golija.


Ministarstvo je proteklih dana bilo u kontaktu sa nemačkim vlastima, a i nadležna Služba za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma neprestano prati i procenjuje situaciju, dodao je on.

 

Z. M. - Vesti

Ta država "balkanska rutu" smatra ključnom kako za suzbijanje kriminala, tako i terorizma, iako ima onih koji kažu da bar kada je reč o teroristima, Srbija ne predstavlja nikakav problem.


- Mislim da procenat u kojoj može biti izvor direktinih terorističkih pretnji nije zasnovana na činjenicama.

Države koje su ušle na belu šengen listu su one iste koje žele u EU, i one će učiniti sve da pre svega kod sebe suzbiju kriminal. Mislim da za Nemačku nema opasnosti od terorističkih pretnji, naročito ne da one potiču sa Balkana.

Ono što može da ugrozi sa Balkana to je šverc narkotika i drugih stvari, a mislim da je pre svega Srbija učinila veliki napredak u kontrolisanju švercerskih ruta - kaže Predrag Simić, profesor međunarodnih odnosa.


Ipak, nemačka policija i carina detaljno kontrolišu sumnjiva putnička vozila i autobuse koji stižu drumovima iz ovog pravca, a bezbednjaci strepe od već uhodanih kanala koje na ovoj ruti imaju lažni azilanti, krijumčari droge i trgovci ljudima.


Vlade u Berlinu i Londonu zatražile su i od švajcarskih vlasti da pojačaju kontrolu na svojoj teritoriji, a da posebnu pažnju posvete kretanju sumnjivih islamista. Očekuje se da će nadgledati njihove stanove, džamije i islamske centre u kantonima Bazel i St. Galen.

"Pokajnik" propevao


Nedeljnik "Špigel" objavio je priču o grupi islamskih terorista koji su navodno planirali napad na Rajhstag u Berlinu, i to najverovatnije u februaru ili martu iduće godine.

 

Juče je usledila prva vanredna mera bezbednosti, pa su nadležni zatvorili za posetioce kupolu Rajhstaga i terasu na krovu, poznate turističke atrakcije koje svakodnevno posećuje hiljade Nemaca i stranaca. Inače, teroristički napad je navodno otkrio neimenovani "terorista-pokajnik", koji želi sve da napusti i vrati se svojoj porodici u Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online