Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 22.11.2010.
03:41
S. J. - Vesti A

Nemačka zbog Balkana vraća granične kontrole

Nemački pogranični organi juče su najavili da će zbog aktuelnih pretnji terorističkim napadima ponovo uvesti kontrolu na granicama svoje zemlje i naglasili da će ova mera važiti za tzv. "balkanski pravac".

Ponovo granične rampe

Dakle, pored železničkih stanica i aerodroma, pod lupom civilnih i uniformisanih pripadnika carinske službe i savezne policije sada će se naći i autoputevi, ali i oni lokalni na pomenutoj ruti sa juga.

U nameri da na vreme otkriju i zaustave teroriste koji bi po procenama bezbednjaka mogli da stignu iz Turske, pa potom Grčke i dalje preko Balkana, nemački organi bezbednosti će na graničnim prelazima pomno kontrolisati putničke automobile, ali i autobuse koji stižu sa balkanskih prostora.


Otvorene granice će ovim specijalnim merama biti privremeno ponovo stavljene pod stalni nadzor pograničnih službi, što je inače u skladu sa Šengenskim sporazumom koji dozvoljava vraćanje kontrole na prelazima, kao i one "dubinske" (u pograničnom pojasu od tridesetak kilometara), u slučaju vanrednih događaja i opasnosti.

Nemačka policija kontrolisaće "balkanski pravac"


Mada su nemački političari prethodnih dana pozivali građane da ne podležu panici zbog bauka terorizma koji se nadvio i nad ovu zemlju, interni izveštaj Saveznog kriminalističkog ureda iz Vizbadena daje za pravo onima koji otvoreno strepe od mogućih atentata koje bi mogli da počine islamski fanatici. Iz pomenutog dokumenta, novinari televizijske emisije "Izveštaj iz Majnca" (TV stanica Zidvestrundfunk) obelodanili su dve najozbiljnije pretnje.


Prvi scenario se odnosi na mogući napad četvoročlane grupe terorista-samoubica koji bi mogao da bude izveden "na području Berlina". Ova četvorka je navodno već stigla iz Pakistana u Nemačku, a reč je o planu atentatora osmišljenom po uzoru na krvoproliće u indijskom gradu Mumbajiu 2008. godine kada su teroristi upali u jedan veliki hotel i još nekoliko zgrada, ubijajući sve redom (171 žrtva je ostala na poprištu).


Drugi scenario bi mogla da sprovedu u delo dvojica terorista koji su još pre osam nedelja stigli iz Pakistana u Nemačku i pritajili se, a njihov cilj je postavljanje tempirane bombe u nekom od velikih gradova, na mestu gde se bude okupio veliki broj ljudi. Navodno, ovaj duo atentatora ne namerava da i sam izgubi život u tom pokolju, pa će eksploziv biti aktiviran daljinskim putem.

Proveren metod


Svim putnicima sa Balkana ova pojačana kontrola usporiće donekle ulazak u Nemačku i podsetiti ih na godine pre uvođenja "Evrope bez granica", mada su zbog odbrane od talasa azilanata i krijumčarenja, Nemci iz prikrajka pažljivo pratili i u sumnjivim slučajevima kontrolisali vozila koja stižu "Balkanskom rutom".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 06:30
Sve mi se cini da radite na tome gdje cete uskoro da postavite nekog novog Hitlera na vlast!
Ponedeljak 22.11.2010. 11:41
Zbog Balkana,,ala vam je naslov,,ovako izgleda da su svi balkanski narodi teroristicki ili vi smatrate da su i Srbi teroristi.Zasto ne stoji Zbog Muslimanskih fanatika ili Balkanske veze,,nego Zbog Balkana.
Ponedeljak 22.11.2010. 13:26
http://www.vesti-online.com/profil/3536/brankorajcevic/blog/ 47/Moj-kutak--Vase-mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online