Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.11.2010.
13:49
Vestionline A

Princ Vilijam: U cipele moje majke niko ne može

Posle zvaničnog objavljivanja veridbe britanskog princa Vilijam od Velsa i Kejt Midlton, čestitke su stigle i iz srpske kraljevske porodice. "Venčanje veka“ je glavna tema britanske javnosti već drugi dan za redom, a govori se o svemu, od prstena i venčanice, do toga koliko će princ Čarls morati da se isprsi za sinovljevu svadbu. Ne izostaje ni poređenje buduće britanske princeze sa verenikovom majkom Lejdi Dajanom, čiji prsten od sada nosi.

Glavna tema u Velikoj Britaniji: Princ Vilijam i Kejt Midlton

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina poslali su pismo čestitke u kome su budućim mladencima poželeli sve najbolje.

Među prvima, budućem bračnom paru je čestitala i srpska kneginja Jelisaveta Karađorđević. S obzirom da je ona rođaka španske kraljice Sofije i princa Čarlsa u drugom kolenu, ovo je bio sasvim prirodan potez.

"Čula sam se sa Čarlsom, čestitala mu na sinovljevoj sreći i poželela sve najbolje. Veoma sam srećna zbog ovo dvoje mladih, jer znam da se vole već jako dugo i znam da je Vilijam presrećan. Što se Kejt tiče, mislim da je ona prelepa i ima veoma lep ukus za oblačenje. Takođe, ona je crnka, baš kao i mi Srpkinje, pa mi je zbog toga sve to još draže i simpatičnije", prokomentarisala je kratko princeza Jelisaveta.

Kako datum venčanja još uvek nije zvanično objavljen, pozivnice niko nije dobio, ali s obzirom na to da članovi naše kraljevske porodice uvek prisustvuju svim venčanjima, to će biti slučaj i sada.

Kejt i princ Vilijam prilokom prvog zajedničkog intervjua

Ono što britanske medije najviše zanima, pored toga ko će platiti troškove - građani ili porodica, jeste i kako će se Midltonova snaći na dvoru i da li će u ulozi omiljene narodne princeze uspeti da nasledi Vilijamovu majku, pokojnu Lejdi Di.

Između njih dve ima više razlika nego sličnosti, a Kejt tek očekuje najkomplikovaniji deo priče - privikavanje na život pod staklenim zvonom praćen velikim očekivanjima Britanaca. Kao polazna tačka poređenja mame i buduće supruge obično se navodi da je Kejt mnogo samouverenija i otresitija osoba nego što je stidljiva i povučena Dajana bila kada se udala za Čarlsa.

Takođe, Dajana se udala za 13 godina starijeg princa, a imala je samo 20 godina kada su se njih dvoje venčali. Jedna od pretpostavki je bila i da je u brak ušla kao devica, što se savršeno uklapalo u idealnu sliku buduće princeze.

S druge strane, Kejt ima 28 godina kao i Vilijam, i nije nikakva tajna da je i pre njega imala nekoliko veza. Midltonova potiče iz mnogo stabilnije porodice nego što je to bio slučaj sa Dajanom, čiji su se roditelji razveli kada je ona imala osam godina, a njihove svađe, naročito oko starateljstva nad decom, i kasnije su se nastavile.

A na ruci prsten Lejdi Di


Doduše, Dajana je imala aristokratsko poreklo, što je za nju u početku bio veliki plus, dok Kejt ne može da se pohvali bilo kakvim vezama sa plemićkim porodicama. Midltonova se pred kamerama oseća kao kod kuće, dok Dajana nikada nije mogla da se navikne na medijski pritisak.

Razliku između dve princeze možda najbolje oslikavaju njihove izjave o svojim jačim polovinama. Na početku braka sa Čarlsom, Dajana se prijateljici poverila da je "imala veliku sreću da postane princeza od Velsa", dok je Kejt na konstataciju novinara da je srećna što je sa Vilijamom, uzvratila rečima: "Ne, on treba da bude srećan što je sa mnom".

U prvom zajedničkom intervjuu posle zvanične potvrde venčanja, Vilijam i Kejt su za televiziju ITV ispričali da razmišljaju o zasnivanju porodice, ali tek posle svadbe. Takođe, Vilijam je otkrio da je Midltonovu zaprosio pre tri nedelje u Keniji i da je bio presrećan kada je ona rekla "da" i prihvatila prsten koji je pripadao ledi Dajani.

"Kao što ste verovatno primetili, to je verenički prsten moje majke i on mi mnogo znači. I Kejt je sada važan deo mog života i jedini pravi izbor je bio da njoj dam ovaj prsten. Nažalost, moja majka neće biti tu da sa nama podeli radost i sreću, i moja namera je bila da ona, bar na ovaj način, bude blizu nas, i ne propusti ovaj dan", izjavio je Vilijam, a Kejt je dodala da je za nju velika čast da nosi Dajanin prsten.

Midltonova je svesna i da su neizbežna poređenja sa Vilijamovom majkom.

"Naravno, volela bih da sam imala priliku da je upoznam jer ona je bila sjajna osoba i inspiracija za mnoge. Očigledno je da će me u budućnosti često porediti s njom i to me iskreno pomalo plaši“, priznala je Kejt, na šta se Vilijam nadovezao rečima: “Ne postoji pritisak takve vrste. Niko ne pokušava da uskoči u cipele moje majke. Svako je tvorac svoje budućnosti i Kejt se odlično snalazi u tome".

Otac plaća venčanje

Tanjirići, šolje i ostali rekviziti sa likom mladenaca već spremni

Princ Vilijam, najstariji sin princa Čarlsa i Lejdi dajane, još nije direktni naslednik prestola pa tako njegovo venčanje neće nositi epitet "državna prilika". To znači da država ne plaća svadbu već se očekuje da otac plati račune koji će prema procenama iznositi 20 miliona funti.

Međutim, ono što brine Britance je to da će oni morati da plate ogroman račun za policiju jer će dva dana blokade centra prestonice i prisutvo velikodostojnika iz celog sveta koštati na milione funti.

Čarls će najverovatnije platiti venčanje od prihoda u "Konvol nekretninama" koji se procenjuje na bilion funti. Iz palate Svetog Džejmsa u ime Vilijama i Kejt rekli su da neće imati strogu ceremoniju koja se neće umnogome oslanjati na poreske obveznike.

Podsećanja radi, Čarlsovo i Kamilino venčanje pre pet godina koštalo je pet miliona, dok je Čarlsova i Dajanina ceremonija 1981.godine iznosila četiri miliona funti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.11.2010. 13:55
O što su dosadni.... Frka, oduševljenje.....protokoli..... A meni je ipak sve pomalo tužno.....
Petak 19.11.2010. 08:36
Nisam mislila uopste na koncept kraljevine, niti sam imala nameru da političim, nego baš konkretno na venčanje...... i da li je stvarno sreća udati se za princa u ovakvu familiju....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online