Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.11.2010.
06:38 >> 08:33h
A

Al Kaida iza pošiljki eksploziva iz Jemena?

Ibrahim Hasan al-Asiri, ekspert za bombe Al kaide rođen u Saudijskoj Arabiji, glavni je osumnjičeni u slučaju pošiljki sa eksplozivom iz Jemena, rekao je neimenovani američki zvaničnik za borbu protiv terorizma.

"Ranije aktivnosti Asirija i iskustvo sa eksplozivom čine od njega glavnog osumnjičenog", rekao je izvor. On je dodao da postoje indikacije da je Asiri imao ulogu u prošlosti u akcijama Al kaide na Arabijskom poluostrvu, uključujući pokušaj ubistva saudijskog zvaničnika i prošlogodišnji neuspio napad na Božić.

Postavljanje bombi u avione pripisuje se ljudima iz Al Kaide

Više britanskih listova danas piše o čoveku za koga se veruje da stoji iza pokušaja slanja eksplozivnih pošiljki iz Jemena u SAD - Anvaru al-Avlakiju, "rođenom u SAD i posvećenom njihovom uništenju", naveo je "Indipendent on sandej" na naslovnoj strani.


Al-Avlaki (39) inženjer i lider Al Kaide u Jemenu, jedini je američki državljanin koji se nalazi na listi CIA na kojoj su oni za koje je dozvoljeno "uhvatiti ili ubiti".


Al-Avlaki ima kriminalni dosije u SAD za podvođenje prostitutki, a sada je jedan od najopasnijih ideologa u svetu, s velikim uticajem na mlade ljude pogodne za radikalizaciju. Tabloid "Njuz ov d vorld" opisuje ga kao "novog Osamu bin Ladena".
"Sandej telegraf", osim o Avlakiju, piše i o Ibrahimu Hasanu al-Asiriju, koji je stručnjak za eksploziv i važi za jednog od najfanatičnijih i najbezobzirnijih terorista Al Kaide.


U tekstu je navedeno da je Asiri žrtvovao i svog mlađeg brata Abdulaha, angažovavši ga kao bombaša samoubicu u neuspelom atentatu na saudijskog princa, u kojem je princ preživeo, a 23-godišnji mladić poginuo.


"Indipendent" je napisao da Velika Britanija i SAD izdvajaju milione dolara za vojnu i socijalnu pomoć Jemenu kako bi se, uz pomoć programa opismenjavanja, smanjenja siromaštva i visokog nataliteta, suzbio rast terorizma.


Konstatujući da je paket bomba koja je otkrivena u teretnom avionu u Britaiji, na putu za SAD, verovatno bila napravljena da eksplodira tokom leta i obori avion na neki američki grad, "Sandej tajms" zaključuje da "Zapad ne može stalno imati sreće" i da mora da bude spreman da se nosi sa "inventivnim neprijateljem koji stalno testira našu odbranu", da je "stalna pozornost cena koju plaćamo za naš način života", preneo je Bi-Bi-Si.


Jemenske snage bezbednosti uhapsile su juče u Sani ženu za koju se veruje da je umešana u slanje dva paketa sa eksplozivom u SAD, saopštili su jemenski bezbednosni zvaničnici.


Najnoviji pokušaj napada dodatno je podstakao zabrinutost da ta siromašna i nestabilna arapska država služi kao baza ekstremistima terorističke organizacije.
U Jemenu deluje oko 300 članova Al Kaide.

Možda ima još pošiljki sa eksplozivom


Savetnik u Beloj kući Džon Brenan izjavio je danas da "treba pretpostaviti" da ima još poštanskih pošiljki sa eksplozivom upućenih na adrese u SAD, poput onih koje su otkrivene u Engleskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Ta osujećena zavera "svakako ima obeležja" jemenskog ogranka Al Kaide, a ta terotistička organizacija je "u ratu sa nama, a mi smo prilično u ratu sa njima", rekao je Brenan Televiziji En-Bi-Si (NBC).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online