Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.10.2010.
05:19
Vestionline A

SAD znala za mučenja civila u Iraku, nije htela da ih spreči

Satelitska televizijska stanica "Al džazira" objavila je da je od veb stranice "Vikiliks" dobila dokumente u kojima se opisuju mučenja i ubistva civila tokom rata u Iraku.

U izveštaju se navodi da ova otkrića obuhvataju i informacije o prikrivanju mučenja za koje je odgovorna iračka država i podatke o pogibijama "nekoliko stotina" civila na punktovima vojske SAD.

Tako se u jednom od izveštaja pominje militant pod šifrom "DAT 326", koga su 7. jula 2006. godine priveli pripadnici iračke vojske na kontrolnoj tački u gradu Tarmija, severno od Bagdada.

Ljude nisu samo mučili Iračani, već i Amerikanci, kojima je bilo dozvoljeno da psima plaše i napadaju zatvorenike
 

Kada su ga kasnije te večeri ispitivale američke snage, zarobljenik je opisao kako su ga irački vojnici zlostavljali i tukli. "DAT 326" kaže da su ga vojnici položili na stomak, sa vezanim rukama iza leđa, a onda su ga gazili, skakali po njemu, čak su urinirali i pljuvali na njega.

Iako je priča svedoka potvrđena od strane medicinskih radnika koji su pregledali zatvorenika, američka vojska je odustala od slučaja.

''Iz razloga što u incidentu nema dokaza o umešanosti vojske SAD, američka vojska neće sprovesti istragu'', navodi se u izveštaju kog je objavio sajt ''Vikiliks'', a prenela ''Al džazira''.

Televizija sa sedištem u Kataru navodi da se tajni dokumenti odnose na period od 1. januara 2004. godine do 31. decembra 2009. godine i da pokazuju da su SAD vodile evidenciju o broju žrtava rata u Iraku, iako je Vašington to ranije demantovao.

"Al džazira" navodi da će emitovati seriju emisija u kojima će biti objavljeni "zapanjujući novi podaci o operacijama američkih snaga tokom rata u Iraku". Emisije će biti zasnovane na fajlovima dobijenim od "Vikiliksa", veb stranice koja je došla do više od 400 000 tajnih dokumenata vojske SAD i odlučila da ih podeli svetskim medijima.

"Tajni materijali su četiri puta veći od fajlova 'Vikiliksa' o Avganistanu", navodi "Al džazira". "Vikiliks" je izazvao bes Pentagona kada je u julu objavio 77.000 poverljivih dokumenta američke vojske o ratu u Avganistanu.

 Portparol Pentagona Džef Morel izjavio je da "'Vikiliks' nastavlja da izlaže riziku živote američkih vojnika, njihove koalicione partnere i Iračane i Avganistance koji rade za SAD".

POVEZANE VESTI

Subota 23.10.2010. 13:00
a kada ce otvoriti tajne dosije o zverstvima nad srbima. ovo mi nesto prekoreda. ovde je bio rat pre okupacije iraka od istog zlotvora koji nas je unakazio bombardovanje.
Subota 23.10.2010. 10:05
O tome postoji na primjer i ovakva vrsta svjedocenje, kao sto je ispovijest ovog Americkog dezertera: http://www.youtube.com/watch?v=O3WDTUTve1E&p=33C98EF7C774CC67&playnext=1&index=32 Amerikanci su sve znali, isto tako kao i sto su znali da napadaju nevin narod, ali to nam nije nista novo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online