Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 29.09.2010.
14:00
E. V. A

Turska sprema agente za Balkan

Turska planira ozbiljno širenje uticaja na kompletnom području Jugoistočne Evrope, odakle bi mogla da kontroliše prilike i kretanja na celom Starom kontitentu. U tome je Turskoj glavni politički oslonac, bez sumnje, BiH i zato nikoga ne treba da čudi što njihova obaveštajna služba ubrzano traži agente koji dobro poznaju "bosanski jezik", mišljenje je političara i analitičara. Sudeći po pisanju turskog lista "Zeman", tamošnja obaveštajno-bezbednosna služba zapošljavaće pripadnike koji znaju bar jedan od 14 jezika, među kojima je i "bosanski".

Među jezicima koji se traže jesu: albanski, bugarski, makedonski, grčki, ruski, hebrejski, kurdski, jermenski, arapski, kineski, farsi, gruzijski i kurdski, pišu turski mediji. Oni navode da će Turska dati veliki značaj obaveštajnoj aktivnosti u određenim državama u regionu.

Turska hoće da istisne EU: Dževad Galijašević

Dževad Galijašević, predsednik Fonda za humanitarno pravo BiH i ekspert za terorizam, kaže da takve najave nedvosmisleno potvrđuju planove Turske da bude geopolitički dominantna sila na Balkanu.


- Upravo zato se među jezicima nalaze albanski, makedonski, bošnjački, ali i jezici s područja bivšeg SSSR. Turska ima planove, ali to nije Ataturkova sekularna Turska, već ona koja svakodnevno pravi nove kompromise sa islamistima. Rukovodstvo Turske, da bi pomerilo sebe u islamskom svetu, nalazi opravdanje za svoju islamizaciju. Nažalost, sve to odvija se uz znanje američke vlade i podršku Stejt departmenta - naveo je Galijašević.

Loša poruka za RS

 

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Doma naroda parlamenta BiH, rekla je da je interesantno da se informacija "o turskim agentima" pojavila istovremeno kad je i Sadik Ahmetović najavio da će Ministarstvo bezbednosti BiH popunjavati kadrovima iz Srbije i Hrvatske.


- Ako je istina da Turska angažuje ljude koji govore jezik kojim se priča u BiH, pitanje je spremaju li se za neke obavještajne aktivnosti u ovoj zemlji. Ako je tako, onda je to loša poruka svima koji žive u RS jer znamo da simpatije te zemlje idu prema Bošnjacima - rekla je Majkićeva.


On je ukazao na to da Turska odnose na Balkanu želi da uspostavlja u odnosima sa Rusijom kako bi istisnula Evropsku uniju s ovih područja, ili barem minimizirala uticaj Brisela.


- Čak i ako EU formalno bude tu, neće moći da predvidi ili spreči nijednu krizu. Turska želi da tretira BiH kao zemlju u kojoj ima muslimana preko kojih može ispoljiti svoje aspiracije. To izaziva zabrinutost kod Srba i Hrvata. Rusija ne čini taj korak, ne vraća se obaveštajno na ovu teritoriju, iako jeste prisutna. Rusija više dolazi ekonomski i preko investicija želi snažnije da deluje na Balkanu - rekao je Galijašević.


On kaže da je obaveštajno prisustvo u nekoj zemlji uvek važno jer iza nje stoji službena politika.


- Područje obaveštajnog rada veoma je široko. Podrazumeva delovanje u sferi ekonomije, bezbednosnih službi na terenu, razmenu informacija i saradnju, ali i uticaj na političke krugove u zemlji. Kad se to sabere, zaključak je da se tada mogu izazivati ekscesne situacije u zemlji, nasilje, može se podsticati i finansirati sve što ostvaruje ciljeve Turske - istakao je Galijašević. 

Američka procena i podrška

 

Darko Trifunović

Darko Trifunović, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti, smatra da se Turska polako, ali sigurno vraća u igru na Balkanu, uz svesrdnu pomoć SAD, kao svojih najjačih i najvažnijih zaštitnika.


- Turci nezaustavljivo šire svoj uticaj na jugoistoku Evrope. Obaveštajni sektor tek je kap u moru turskih planova za ovaj deo, ali i kompletnu Evropu u budućnosti. Na ovaj korak SAD su se odlučile posle procene da je za njih, ali i za Evropu, prihvatljiviji turski radikalni islamizam u odnosu na saudijski - naveo je Trifunović.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.09.2010. 14:17
Да, а српског језика нема јер су се, очигледно, њихови агенти овде давно ушетали... а и стварно не знам који је то "босански језик"...
Sreda 29.09.2010. 16:46
"Srbija ima svoje ime a Tursko prezime!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online