Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2009.
19:45
Tanjug A

Unija "Eurogas" kritikuje "Gasprom"

Evropski kupci gasa savetuju ruskom holdingu "Gasprom" da iskaže fleksibilnost u politici cena zbog sve oštrije konkurencije na tržištu od kojeg će ruski monopolista zavisiti još godinama, rekao je na današnjoj konferenciji u Moskvi Domeniko Dispenca, predsednik gasne unije Eurogas, koja objedinjuje 34 gasne kompanije iz 27 zemalja Evropskje unije.

"Evropski potrošači će odustati od isporuka ruskog gasa prvenstveno zbog činjenice da su ponude ruskog holdinga skuplje od drugih dobavljača", upozorio je on.

Da li je "Gasprom" preskup i nesiguran?

Prema računici člana upravnog odbora nemačke kompanije "E.ON Rurgas" Johana Vajze, cena gasa u dugoročnim ugovorima, koje "Gasprom" po pravilu primenjuje, već su za 45 odsto veće od cena goriva na spot tržištu. Njegova je ocena da će za tri godine ova razlika da se uveća za dodatnih 25 odsto.


"Gasprom i njegovi klijenti u Rusiji bi morali da revidiraju svoj stav zbog sadašnje situacije i formiraju nov model, kako bi ruske isporuke bile konkurentne", rekao je Dispenca, preneo je Rojters.


Cena, prema njegovim rečima, nije i jedini problem za najveću rusku kompaniju koju kontroliše država.

Posle gasnog konflikta sa Ukrajinom početkom ove godine, zbog kojeg su privremeno bile obustavljene isporuke gasa Evropi, Rusija je stekla imidž "nesigurnog isporučioca", upozorio je Dispenca.


"Ovaj udarac na imidž je veoma opasan za rusku industriju gasa nezavisno od toga ko je odgovoran za tu gasnu krizu", rekao je on, dodajući da evropski snabdevači žele da dobiju gas i savršeno ih ne interesuju problemi tranzita.


"Gasprom", koji na domaće tržište plasira više od polovine ukupno proizvedenog gasa, često se žalio da posluje sa gubicima zbog cena koje reguliše država. Više od 80 odsto bruto prihoda najveća ruska kompanija ostvaruje od izvoza.

Na kritike iz Evrope ruska kompanija je priznala da još nekoliko godina neće uspeti da smanji zavisnost od izvoznih isporuka.


Član odbora direktora "Gasproma" Elena Karpelj je danas izjavila da bi cene isporuka za domaće tržište mogle da se podignu na nivo izvoznih tek 2014. godine, tri godine kasnije nego što je planirano.


Sa početkom ekonomske krize, Evropa je naglo smanjila potrošnju gasa, što je u prvom polugođu rezultiralo padom izvoza "Gasproma" za trećinu. Oporavak tražnje u Evropi potpredsednik upravnog odbora ruskog monopoliste Aleksandar Medvedev očcekuje tek 2011. godine.


Prema njegovim rečima, "Gasprom" će 2009. godine zapadnim kupcima isporučiti 142 milijarde kubnih metra gasa, prema 184,4 milijardi u 2008, ali će iduće godine povećati izvoz na 161 milijardu kubika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online