Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2009.
04:30
Tanjug A

Kako izgleda Berluskonijevo sudstvo?

Berluskoni traži podršku za reformu sudskog sistema. Nacrt zakona kojim se ograničava dužina trajanja procesa u Italiji biće uskoro predstavljen parlamentu. Za sada se ne zna da li će ta mera pomoći samom Berluskoniju koga očekuje više suđenja.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni uspeo je izgleda da dobije podršku za reformu sudskog sistema koja se odnosi na dužinu trajanja suđenja.


Predstavnik donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini izjavio je u utorak posle sastanka sa premijerom Berluskonijem da će nacrt zakona kojim se ograničava dužina trajanja procesa uskoro biti predstavljen parlamentu.


Fini je rekao da će nacrt zakona uspostaviti limit od šest godina za sve tri faze sudskog postupka, prvostepeni postupak, prvi žalbeni postupak i kranji žalbeni postupak.

U Italiji, suđenja mogu da traju i više od jedne decenije.


Pitanje je da li će ta mera pomoći samom Berluskoniju koga očekuje više suđenja, navode mediji. Berluskoni optužuje sudije da su pristrasne i okrenute protiv njega, a definisanje dužine trajanja suđenja je bio jedan od ključnih zahteva njegove reforme, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".


Fini nije želeo da komentariše da li će zakon, koji po njemu može da bude finaliziran u roku od nekoliko dana, imati uticaj na suđenja Berluskoniju.


Posmatrači kažu da bi zakon mogao da bude primenjen na neka od suđenja premijeru, zavisno od toga kada stupi na snagu i da li će i koliko biti retroaktivan.

Senatorka Ana Finokjaro iz opozicione Demokratske stranke kaze da čeka da vidi detaljenovog zakona. Opozicija tvrdi da je Berluskonijev cilj zapravo da povrati imunitet i da bude zaštićen od predstojećih suđenja.


Italijanski sudovi su prošlog meseca odlučili da je Berluskonijev imunitet od suđenja dok je na funkciji protivustavan, čime su poništili zakon koji je predhodno donela Berluskonijeva vlada.


Taj zakon je garantovao imunitet od suđenja nosiocima četiri glavne državne funcije - premijeru, predsedniku Republike i predsednicima oba doma parlamenta, dok god su na položaju, a opozicija smatra da je zapravo glavni cij bio zaštita Berluskonija.


Italijanski premijer sada traži od svojih partnera da ga zaštite od "komunističkih" sudija i pravnika, ističe nemački radio.


Milanski list "Đornale", koji je u vlasništvu Berluskonijeve porodice objavio je u ponedeljak neku vrstu ultimatuma koalicionim partnerima rekavši da moraju podržati zakone koji štite premijera ili će vlada pasti.


Posle prošlomesečne odluke suda, procesi u kojima se 73-godišnji premijer tereti za okrupciju, a koji su bili suspenodovani, biće nastavljeni tamo gde su stali ili će početi ispočetka.


Jean od njih, koji se odnosi na kupovinu televizijskih prava od strane Medijaseta, njegove televizijske imperije, trebalo bi da se nastavi 16. novembra, ali Berluskonijev advokat je informisao sud da italijanski premijer neće moći da pristuvje zbog svetskog samita hrane u Rimu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online