Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.05.2019.
21:32
sputniknews.com, Vestionline A

Svetske sile razgovarale o ukrajinskoj krizi

"Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o unutrašnjoj ukrajinskoj krizi, uzimajući u obzir neuspelu politiku bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i promenu vlasti u zemlji", saopštila je pres-služba Kremlja.

EPA/HAYOUNG JEON
Emanuel Makron i Angela Merkel

"Razgovaralo se o situaciji u vezi sa unutrašnjom ukrajinskom krizom, uzimajući u obzir neuspelu politiku administracije Petra Porošenka i nedavnu promenu državnog rukovodstva u Kijevu. Izraženo je zajedničko mišljenje da kao osnov za mirno rešenje minski 'Paket mera' iz 2015. nema alternativu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Rusije još jednom podsetio na prioritet stupanja na snagu zakona o posebnom statusu regiona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima trajni karakter, sprovođenja amnestije, povlačenja snaga i sredstava na prethodno dogovorena područja na kontakt-liniji strana i koraka za uspostavljanje direktnog dijaloga Kijeva sa Donjeckom i Luganskom.

Osim toga, sagovornici su obratili pažnju na diskriminišući zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog koji je usvojila Vrhovna Rada.

- Izraženo je iznenađenje zbog odbijanja nekih zemalja da u Savetu bezbednosti UN raspravljaju o ovom dokumentu koji je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine, Minskim sporazumima i međunarodnim obavezama Kijeva za zaštitu nacionalnih i jezičkih manjina - ističe se u saopštenju.

Troje lidera potvrdili su posvećenost Rusije, Francuske i Nemačke uzajamno korisnoj saradnji sa Iranom u oblasti trgovine i ekonomije, dodaje se u saopštenju.

"U razgovoru o situaciji oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu uočen je značaj očuvanja ovog sporazuma koji je ključni faktor za održavanje međunarodne stabilnosti i bezbednosti".

Putin, Makron i Merkelova su, takođe, razgovarali i o situaciji u Siriji i narušavanju režima prekida vatre u Idlibu.

Pres-služba ističe da su razmenjena mišljenja o sirijskom problemu, uključujući u svetlu brojnih kršenja prestanka borbenih dejstava u Idlibu od strane oružanih radikalnih formacija.

Dodaje se da je predsednik Rusije obavestio svoje kolege o merama koje su preduzete zajedno sa Turskom kako bi se stabilizovala situacija u severozapadnoj Siriji, zaštitili civili i neutralisala teroristička pretnja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online