Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.04.2019.
21:10
R. Rajić Ristić A

Italijan očaran slovenskom dušom: Izgubio druga, zavoleo Srbiju

Ko nađe prijatelja - našao je blago, kaže jedna italijanska poslovica. Luka Krako, Italijan, student Univerziteta u Veneciji, našao je prijatelje u srpskom narodu, tražio je i našao, rekao je on. Za ovu priliku, Luka nam je otkrio svoja osećanja i otvorio srce.

Lična arhiva
Želi da sruši predrasude: Luka Krako

- Prvi put sam čuo za Srbe u petom razredu osnovne škole, 1994. godine, kad su u moju školu došli novi učenici, brat i sestra, Miloš i Marina iz Leskovca. Sećam se da su bili uplašeni i da nisu znali da govore italijanski jezik. Pamtim taj njihov prvi susret sa školom. Vremenom sam, igrajući fudbal, sreo Sašu Marjanovića i tako malo pomalo, počeo sam da upoznajem Srbe - kazuje nam Luka.

Kaže da mu je baš prijalo njihovo društvo. Kasnije kad je osnovao bend, gitarista je bio Srbin, Boris Pajić, koji je nažalost, tragično nastradao.

- Beskrajna tuga za drugom me je prvi put odvela u Srbiju, u Dobru, kod Golupca, na njegov grob. Bilo je to 2010. godine. Upoznao sam direktno zemlju i narod sa kojim sam bio u kontaktu preko prijatelja u Italiji. Taj susret je premašio, u najlepšem smislu, sva moja očekivanja. Bio sam ushićen svime što sam video. Tako su moja ljubav i poštovanje prema ovoj zemlji uzeli zalet i rasli sve više i više.

Svojim najvećim, metaforičkim dugom prema Srbiji smatra diplomski rad posvećen našoj zemlji i narodu:

- Želim da što više Italijana upozna Srbiju i njen narod, koji je godinama verbalno bio zlostavljan od politike i političara. O njemu se bezrazložno ružno i nekorektno govorilo u sredstvima javnog informisanja. Počeo sam da učim privatno srpski jezik i odlazio na časove kod profesorke Rade Rajić Ristić.

Prošlog leta, 2018. godine stavio sam u funkciju moje znanje srpskog jezika i otišao sa prijateljima, dvojicom Italijana u obilazak Srbije. Videli smo Požarevac, Kučevo, Golubac, Petrovac, Ždrelo, Majdanpek, Donji Milanovac, a potom otišli na jug Srbije, obišli smo Leskovac i njegovu okolinu.

Ovog leta opet će doći u Srbiju.

- Povešću sve moje prijatelje da upoznaju Srbiju i srpski narod u pravoj veličini i svetlu, bez predrasuda i mentalnih barijera, jer to Srbija i Srbi zaslužuju, zbog gostoprimstva, dostojanstva i skromnosti. Prava Srbija je takva, a ne kakvu je tendenciozno prikazuju strani mediji. Iskrivljenu sliku o Srbiji treba ispraviti i rehabilitovati, to će biti moja misija i najveći cilj.

Lična arhiva
Sa prijateljima obišao istočnu i južnu Srbiju

Neukrotivi Dunav

- Oduševljen sam netaknutim lepotama Srbije. Ova zemlja ima prirodne resurse, bogatstva, pored bogate kulturne baštine. Dunav me je posebno fascinirao, tako moćan i neukrotiv ostavio me je bez daha, impresionirao me je, iako sam ga već video 2010. godine prilikom prve posete Srbiji - priča Luka Krako.

Spona sa Vidovdanom

Pre dve godine stupio je u kontakt sa srpskim udruženjem Vidovdan iz Vićence.
- Počeo sam redovno da posećujem njihove manifestacije. Čak smo moja devojka Valentina dal Grande i ja počeli i da učestvujemo u programu udruženja na njihovim priredbama.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online