Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.03.2019.
19:37
Vestionline A

Prvi put žena na čelu Slovačke - udarac za evroskeptike

Advokat i aktivistkinja za zaštitu životne sredine Zuzana Čaputova pobedila je na predsedničkim izborima u Slovačkoj. Prema preliminarnim podacima, u drugom krugu je dobila podršku 58 procenata građana, saopštio je Slovački statistički zavod. Ona će biti prva žena na najvećoj funkciji u državi.

EPA/Martin Divisek
Zuzana Čaputova

Protivkandidat Čaputove, i prvi ženski predsednik Slovačke, obezbedila je 58 odsto glasova, dok je njen protivkandidat, dugogodišnji diplomata i potpredsednik Evropske komisije iz partije Smer Maroš Šefčevič osvojio 42 odsto.

Šefčevič je već priznao poraz i čestitao svojoj oponentkinji.

- Šaljem buket cveća gospođi Zuzani Čaputovoj. Čestitam joj pobedu na izborima i želim da bude dostojna predsednica Slovačke - izjavio je Šefčevič.

Čaputova, 45-godišnja razvedena majka dvoje dece nema veliko iskustvo u politici, a privukla je glasače koji su nezadovoljni mejnstrim politikom i korupcijom u zemlji. Nedavno je postala potpredsednica partije Progresivna Slovačka.

Blumberg navodi da pobeda Zuzane Čaputove najavljuje, makar u Slovačkoj, snažnu podršku za liberalne i demokratske vrednosti, kao i bes prema tradicionalnim strankama u toj državi, za koje važi da su izgubile dodir sa običnim ljudima, piše Blumberg.

To se, kako navodi agencija, dešava u trenutku dok se desničari od Poljske pa do Italije spremaju za "ustanak" protiv daljih integracija i inkluzivnih evropskih politika. Pobedom Čaputove nanet je i udarac nacionalističkim i evroskeptičkim političkim silama u Slovačkoj koje su planirale da izmene način na koji Evropska unija deluje, navodi Blumberg.

Ona je, kako je opisuje agencija Blumberg, politički početnik i bila je relativno nepoznata do kraja prošle godine, kada je "uzjahala talas" besa javnosti zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, zbog kojih su izbili najveći antivladini protesti još od pada Gvozdene zavese.

Blumberg ocenjuje da je pobeda Čaputove sušta suprotnost pomaku prema nacionalizmu koji je primećen u Poljskoj i Mađarskoj, a čiji su se lideri našli pod kritikama EU zbog podrivanja evropskih demokratskih vrednosti.

Čaputova će stupiti na dužnost 15. juna. Ona će biti peta predsednica Slovačke od proglašenja nezavisnosti 1993. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online