Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.08.2010.
22:01
Velt de A

Ajša, žrtva talibana, ide na operaciju u SAD

Ajša je jedna od hiljade žrtava brutalnosti talibana. Ajši je muž odsekao nos i uši kao kaznu zbog toga što je pokušala da pobegne iz njegove kuće dok se on u planinskoj oblasti borio protiv američke vojske. Njena slika osvanula je naslovnoj strani magazina "Tajm" koji piše da će devojka uskoro u SAD na plastičnu operaciju.

Ajša se već uveliko sprema da se iz nemirnog Kabula u Avganistanu, uz finasijsku pomoć nevladinih organizacija, zaputi u Sjedinjene države. U razgovoru sa novinarima ona sakriva ožiljak na nosu i kaže: "Samo želim da opet imam nos."

Dok ju je muž sakatio oštrim nožem, Ajšu je čvrsto držao njegov rođeni brat.(dalje)

"Kada sam imala 16 godina, otac je dao reč da će me udati za čoveka iz jedne velike porodice u provinciji Oruzgan. Svi muškarci iz te porodice su bili talibani. Dve godine sam živela u muževljevoj kući i bila sam zatvorenik....(dalje)

Naslovna strana "Tajma" sa Ajšinom slikom otvorila je oštru debatu u javnosti. Dok jedni smatraju da je fotografija osakaćene Ajše "ratna pornografija“, drugi, koji su protiv povlačenja trupa iz Avganistana, smatraju da je fotografija podsetnik i opomena javnosti.


Ispod fotografije je i naslov "Šta će se desiti ako mi napustimo Avganistan“. Dok vojni analitičari smišljaju strategiju povlačenja iz Avganistana, a pominju se i pregovori s talibanima, nema sumnje da će žene i deca postati najveće žrtve ukoliko se savezničke trupe povuku i talibani ponovo dođu na vlast.

Nevladina organizacija "Žene Avganistana" kod kojih je i Ajša našla utočište nisu znali da će time objaviti njenu fotografiju, ali smatraju da svet "treba da vidi kakva zlodela trpi narod Avganistana“

Urednik magazina "Tajm" Ričard Stengel smatra da je fotografija dokaz rata koji se "tiče svih nas i da može da posluži na suđenju kao dokaz surovosti ratnih dešavanja."


Predsednik Avganistana rekao je nedavno da zbog porasta nasilja nad ženama u toj zemlji planira da poveća broj ženskih poslanika u parlamentu. Poslednjih godina primetan je izvestan napredak u poboljšanju položaja žena: oko 2.000 žena je aktivno u parlamentu i u službama za pružanje pomoći, a međunarodna zajednica je obezbedila 400 miliona evra za projekte koji pomažu jačanju ravnopravnosti polova u toj zemlji.

Nedelja 08.08.2010. 13:07
Treba napraviti zid kao Berlinski izmedju islama sa jedne ,katolika i pravoslavaca sa druge strane .Neka oni zive tamo a mi ovamo .,i onda cemo imati mir ,bez teroristickih napada,,,A trgovati se moze kao i uvijek ...To je najbolje rjesenje za sve,Oni neka vjeruju u Alaha a mi u boga i to je to....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online