Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.02.2019.
11:34
Vestionline, b92.net A

Panika u najavi: Hoće li biti dovoljno Milka čokolade?

Zbog rizika da će Ujedinjeno Kraljevstvo 29. marta napustiti EU bez sporazuma o "razvodu", kompanije Kelog i Mondelez Internešenel prave zalihe proizvoda.

youtube/printsreen
 

Kako se navodi, kompanija želi da zaštiti Britance od potencijalnih nestašica Pringls čipsa, BelVita keksa i "Milka" čokolade.

Mogući izlazak Britanije iz Unije bez dogovora, poznat kao "tvrdi" Bregzit, naveo je nekoliko velikih kompanija da počnu s pripremama za eventualne poremećaje koji bi mogli da nastupe. 

Kelog, poznat po Pringls čipsu, otvara nove magacine i pravi zalihe svojih grickalica i žitarica (pahiljice, musli, kornfleks) u nadi da će ublažiti štetu od potencijalnih zastoja na britanskoj granici i uvoznih carina, rekao je za Rojters generalni direktor Stiv Kejlen. 

Dodaje da Kelog takođe radi s dobavljačima na obezbeđivanju dovoljnih količina sirovina za svoje fabrike. 

Kejlen kaže da je Kelogov lanac snabdevanja izložen mogućim posledicama Bregzita, i kao primer navodi da se čips Pringls, drugi najpopularniji brend u Britaniji posle Pepsijevog "Vokersa", proizvodi u Belgiji. 

Prinlgs, koji može da se drži na zalihama 15 meseci, prošle godine je na britanskom maloprodajnom tržištu prihodovao 342,6 miliona dolara, prema podacima Euromonitora. 

S druge strane, još izloženije je Kelogovo evropsko poslovanje s cerealijama, najveće u Zapadnoj Evropi s tržišnim udelom od 23,2 odsto prošle godine, budući da u Velikoj Britaniji kompanija ima više velikih fabrika. Kontinentalna Evropa je lani u ukupnoj Kelogovoj prodaji prozivoda od žitarica imala udeo od 18 posto. 

"U okruženju EU bez graničnih barijera poslovanje se odvija fino, ali u okruženju sa carinama, u uslovima ''trvrdog'' Bregzita to će se promeniti i moramo se pripremiti za to"", ističe Kejlen. 

Istovremeno, Mondelez se priprema za “meki” Bregzit u nadi da će britanski i evropski političari postići dogovor u poslednji čas. 

“Prema grubim procenama, očekujemo da će doći do poremećaja u transportu prozivoda u trajanju tri do četiri nedelje”, kaže glavni izvršni direktor Dirk Van de Put. 

Mondelez je povećao skladišne i prevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih proizvoda koje pravi u Evropi, uključujući BelVita keks i čokoladu "Milka", dodao je on. Prema njegovim rečima, kompanija ne planira povećanje cena, ali bi ozbiljna devalvacija britanske funte mogla da učiniti njihovu evropsku robu vrlo skupom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online