Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.02.2019.
13:10
sputniknews.com A

Američki general poručio Poljskoj: Vi ste ključni za "obuzdavanje" Rusije

Američki general Ben Hodžis je izjavio da geografski položaj Poljske ima odlučujući značaj za očuvanje bezbednosti u Evropi i "obuzdavanje" Rusije. Prema njegovim rečima, transportni putevi koji se nalaze na teritoriji te zemlje mogu poboljšati manevarske mogućnosti snaga NATO-a u slučaju konflikta sa Moskvom.

pixabay.com
Poljski vojnik

Hodžis je na sastanku sa predstavnicima poljskih poslovnih krugova naveo da će izgradnja Centralnog transportnog čvorišta između Varšave i Lođa osigurati bezbednost u tom regionu Evrope, posebno ako ono bude povezano sa investicijama koji se ulažu u projekte u zemljama Tri mora (saradnja zemalja Crnog, Baltičkog i Jadranskog mora), na primer u auto-put Karpatija i železnicu "Rejl Baltika".

Hodžis je naveo da efikasnost strategije obuzdavanja takođe zavisi od "jake i modernizovane poljske vojske na kopnu, u vodi i vazduhu", njene integracije pod komandom NATO-a i saradnje sa Nemačkom i zemljama Baltika.

Ubrzo nakon Hodžisa oglasio se i poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič, koji je rekao da će raspoređivanje američkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama u Evropi ići u korist kontinentu.

- Mi to uopšte ne želimo, ali to zavisi koje će akcije Rusija preduzeti u budućnosti - dodao je on.

Ovo pitanje postalo je posebno aktuelno nakon što su SAD objavile da se povlače iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa i nakon što je Rusija odgovorila recipročno.

- Na osnovu čega Poljska može dobiti takvu lidersku poziciju? Jedino ako se u Poljskoj rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa, onda se sa njene teritorije može naneti najefikasniji napad po teritoriji Rusije, jer će vreme leta projektila biti kratko. Upravo zbog toga američki generali daju takve izjave - podseća vojni ekspert Sergej Sudakov.

Sudakov ocenjuje da bi Poljska mogla da postane određena pokretačka snaga NATO, saveznik SAD u sukobu sa Rusijom. Međutim, prema njegovim rečima, glavno pitanje za Varšavu i dalje "visi u vazduhu".

- Zar Poljska ne može da shvati jednostavnu stvar?! Ma, koliko se ona trudila da izgradi bliske odnose sa Belom kućom i Stejt departmentom, trebalo bi da joj bude jasno da se zona američke odgovornosti proteže na zemlje američkog kontinenta, a da su one evropske zemlje koje SAD pokušavaju da zaštite daleko. S druge strane, Rusija je blizu. Mi smo osuđeni da budemo susedi i da pregovaramo. Amerika neće moći stalno da zastrašuje i ucenjuje celu Evropsku uniju, jednog dana će se njeni resursi istrošiti. A šta će onda Poljska? - rekao je politikolog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online