Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.02.2019.
21:15
Tanjug, Vestionline A

Gaido: Humanitarna pomoć stiže narednih dana, uprkos Maduru

Predsednik venecuelanskog parlamenta, opozicioni lider Huan Gaido, koji se proglasio za privremenog predsednika, rekao je danas da će humanitarna pomoć početi da stiže u tu zemlju u narednih nekoliko dana, uprkos protivljenju predsednika Nikolasa Madura.

EPA/Cristian Hernandez
Huan Gaido

Gaido je to rekao u obraćanju desetinama hiljada svojih pristalica koje su izašle na ulice istočnog dela Karakasa tražeći da se Maduro povuče sa vlasti, prenosi AP.

Prema Gaidovim rečima, zalihe preko potrebne hrane i lekova počeće da u Venecuelu ulaze iz grada Kukute na granici s Kolumbijom, a pomoć će, naveo je, stići i preko još dva pogranična punkta.

Istovremeno, pristalice Madurove socijalističke vlade preplavile su danas ulice u drugom delu venecuelanske prestonice u znak obeležavanja 20 godina otkako je Ugo Čaves pokrenuo Bolivarsku revoluciju.

Hiljade javnih službenika i podržavalaca vlade okupilo se u Aveniji Bolivar u centru Karakasa u

podne po lokalnom vremenu, plešući uz zvuke popularnih pesama.

U međuvremenu, hiljade Venecuelanaca okupilo se u centru Barselone, u Španiji, kako bi izrazili podršku Huanu Gaidu, a to je jedan od više skupova koji se danas očekuju širom sveta u isto vreme kada se održava i skup Gaidovih pristalica u Karakasu.

Zbog skupova pristalica dvojice rivala - Gaida i Madura - koji se održavaju istovremeno u prestonici Venecuele, u jeku političke krize u zemlji, preti rizik od izbijanja nasilnih sukoba između opozicije i bezbednosnih snaga, upozorio je AP.

U međuvremenu, na Tviteru se oglasio američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton koji je naveo da SAD planiraju da pošalju humanitarnu pomoć u Venecuelu, uprkos tome što Maduro odbija da prihvati pomoć. 

On je to napisao nakon što je Gaido rekao da će se suprotstaviti vladinoj zabrani pomoći i prihvatiti velike konvoje lekova u Venecuelu, uz pomoć susednih zemalja. 

Prethodno je američki potpredsednik Majk Pens poručio na jednom skupu u Floridi da je vreme za dijalog o Venecueli prošlo, ali da su sve opcije na talonu.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro počeo je prošlog meseca svoj drugi mandat, nakon izbora 2018. godine koji su dovedeni u pitanje zbog navodne izborne krađe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online