Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2019.
16:39
sputniknews.com A

"Amerikanci su besni na Rusiju, ali ne mogu ništa da urade"

Cilj SAD je da odvoje Ukrajinu od Rusije i u tom svetlu treba tumačiti i inicijativu američkih senatora za povećanje vojne pomoći Kijevu i za jačanje prisustva NATO-a u Crnom moru, ocenjuju ruski analitičari.

pixabay.com
Bela kuća u Vašingtonu

"SAD hoće da odvoje Ukrajinu od Rusije"

Prema tvrdnjama Ambasade Ukrajine u Vašingtonu, američki senatori zatražili su od predsednika Donalda Trampa da se izdvoje dodatna sredstva za pružanje vojne pomoći Ukrajini, a založili su se i za zaustavljanje izgradnje gasovoda "Severni tok 2". Ta vest nije iznenadila ruske politikologe, koji ističu da je glavni cilj Vašingtona da Ukrajinu u potpunosti odvoji od Rusije i predviđaju da će rusko-američki odnosi i u narednom periodu biti teški.

- SAD trenutno snabdevaju Ukrajinu smrtonosnim oružjem. O tome su govorili kongresmeni, senatori, Tramp i njegovo okruženje. Treba imati u vidu da je cilj SAD da odvoje Ukrajinu od Rusije. To je jedan od njihovih glavnih zadataka - rekao je ruski politikolog Aleksandar Gusev.

- Pozicija koju kongresmeni formiraju, izdvajajući velika sredstva za podršku sadašnjem nelegitimnom Porošenkovom režimu, prosto fascinira. Verujem da će se finansijska pomoć SAD Porošenkovoj vladi nastaviti u doglednoj budućnosti - kaže Gusev za Sputnjik.

Članovi gornjeg doma Kongresa zahtevali su od NATO saveznika da ojačaju prisustvo Alijanse u Crnom moru kako bi pratili situaciju na moru. Senatori smatraju da bi evropske zemlje trebalo da zabrane ruskim brodovima da ulaze u njihove luke radi snabdevanja i dosipanja goriva.

Gusev, međutim, podseća da Rusiju jednim delom štiti Konvencija iz Montrea, koja ograničava boravak u Crnom moru američkim brodovima, kao i svim drugim brodovima zemalja koje nisu crnomorske. S druge strane, on ne isključuje mogućnost da bi neke evropske zemlje mogle da zatvore svoje luke za ruske brodove.

"Nisu nam potrebne evropske luke"

- Evropske zemlje, a pre svega zemlje EU, američki su sateliti. Oni su poslušnici administracije Bele kuće i članova Kongresa. To je sasvim očigledno. Da li će uspeti ili ne - veliko je pitanje, jer ni Rusija ne sedi skrštenih ruku. Ako govorimo konkretno o Crnom moru, američki brodovi ne mogu tamo biti duže od 21 dan, prema doktrinama međunarodnog pomorskog prava, ali postoje zemlje-članice EU koje mogu da blokiraju svoje luke za pozivanje naših brodova - kaže Gusev.

Politikolog dodaje da nema razloga za brigu čak i ako se to dogodi i Evropljani zabrane ruskim brodovima da pristaju u njihovim lukama.

- Zabranjeno je to raditi. Međutim, činjenica je da naši brodovi mogu da plove u autonomnom režimu prilično dugo. Zato, ako govorimo s vojnog stanovišta, nama nisu ni potrebne luke onih evropskih zemalja koje izlaze na Crno ili Sredozemno more. Na tom polju smo prilično jaki - tvrdi Gusev.

Gusev je komentarisao i to što Vašingtonu smeta izgradnja "Severnog toka 2".

- SAD žele da potisnu Rusiju sa evropskog tržišta i proguraju svoj tečni gas u Evropu, ali to je prilično skupo i komplikovano. Drugo, Amerikanci ne žele da dozvole Rusiji da bude prisutna na evropskom tržištu. Imamo gasovode koji idu u Evropu i funkcionišu prilično efikasno. Uz to, Rusija je strateški partner evropskih zemalja. Zato ćemo nastaviti da snabdevamo Evropu. Amerikanci su besni, ali ništa ne mogu da urade - zaključuje Gusev.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online