Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2019.
10:57
Vestionline, Tanjug A

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

U Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar. Centralnu državnu ceremoniju predvodiće izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević.

Tanjug/AP/Vadim Ghrida
 

Centralna ceremonija biće održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa logora na Starom sajmištu, a prisustvovaće i gradonačelnik Beograda Zoran Radoijičić.

U Novom Sadu, gradonačelnik tog grada i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad položiće vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u tom gradu. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je juče povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta da je sećanje na te žrtve moralna dužnost svakog čoveka, a obrazovanje sadašnjih i budućih naraštaja o značaju i nepovredivosti ljudskih prava - zajednička odgovornost. 

Pašalić je ukazao da strahote iz Drugog svetskog rata i Holokaust svedoče o sistematskim i masovnim ubistvima ljudi, koji su počeli pojedinačnim i izolovanim slučajevima kršenja ljudskih prava. 

- Ksenofobija i netolerancija, u društvu opterećenom istorijskim podelama, bili su pogodno tlo za stvaranje mržnje, a onda i nastanak masovnih logora smrti, u kojima je stradalo više od šest miliona Jevreja - naveo je Pašalić. 

Dodao je da je od 1941. do 1945. godine nad Jevrejima i drugim narodima u Evropi, vršen sistematski genocid, kao deo šire inicijative progona, deportacija i ubistava i drugih naroda u Evropi. 

- Među onima, predviđenim za 'konačno rešenje' sem Jevreja, bili su i Romi, Srbi i drugi slovenski narodi koje su nacisti smatrali nepoželjnim ili nižim rasama - naglasio je Pašalić. 

Poručio je da je obaveza demokratske države da se suprostavi svakom obliku diskriminacije prema etničkim grupama i drugim manjinskim zajednicama, uključujući i nedvosmislenu osudu raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje. 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donela zvaničnu rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ustanovila da se on obeležava 27. januara, na dan kada su 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Aušvic-Birkenau. 

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, sa ciljem da se pokaže odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online