Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2019.
14:15
B. Cvetojević A

U Sidneju kreću vozovi bez vozača

Sidnej će uskoro ući u red gradova sa najmodernijim voznim transportom, uz rame sa Londonom, Pekingom, Tokijom, Šangajem, Singapurom... Tokom aprila ili maja u saobraćaj bi trebalo da bude puštena prva linija na kojoj će putnike prevoziti vozovi - bez vozača!

Promo
 

Testiranje prvih kompozicija automatskih vozova uspešno je obavljeno početkom ove nedelje na liniji metroa između Rauz Hila na severozapadu i Četsvuda na severu grada.

U narednim nedeljama biće obavljen niz izuzetno zahtevnih testiranja vozova i sistema signalizacije, nakon čega treba da usledi zvanično odobrenje nacionalnog regulatornog tela za bezbednost saobraćaja. Ovaj moderni voz u početku će saobraćati samo na novoj liniji Severozapadni Metro.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan prisustvovala je prvoj probnoj vožnji automatskog voza. Ona je istakla da nema razloga da putnici budu uplašeni zbog činjenice da će ih prevoziti vozovi bez mašinovođe i podsetila da ovakav sistem već dugo besprekorno funkcioniše u mnogim velikim gradovima, poput Singapura koji je bio grad-pionir u uvođenju bespilotnih vozova.

- Mislim da ljudi uopšte neće razmišljati o tome čim prvi put uđu u nove vozove. Ovaj sistem će biti izuzetno efikasan i, naravno, i dalje ćemo imati kompletno železničko osoblje na svim stanicama automatskog voza - uverava Beredžiklijanova da nema mesta za strah.

twitter.com/Gladys Berejiklian
Nema razloga za strah: Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan posmatrala je prvu probnu vožnju

Iako je projekat sidnejske lake železnice, vredne ukupno 2,1 milijarde dolara, već dugo u izgradnji i sve više je obavijen velom neizvesnosti, završetak projekta metroa sa vozovima bez vozača je realno očekivati za koji mesec.

Premijerka tvrdi da je to pokazatelj da je njena Vlada sposobna da sprovede kapitalne saobraćajne projekte.

Ona je navela da će čitava investicija u Severozapadni Metro iznositi 500 miliona dolara manje od prvobitno planiranog budžeta od 8,3 milijarde dolara.

Stigla 22 voza

Severozapadni Metro ima ukupno 13 stanica i na svakoj su već instalirana specijalna klizna vrata za ulazak u vagone.

Flota koja broji 22 moderna voza već je kompletna prispela u Sidnej iz Indije i spremna je za testiranje.

Šta treba znati

Automatski vozovi su iz jednog nivoa, za razliku od ostalih sidnejskih vozova koji su mahom dvospratni.

Svaki vagon ima po troje duplih vrata, što će omogućiti brže iskrcavanje i ukrcavanje putnika.

Ukupna dužina linije od Rauz Hila do Četsvuda iznosi 36 kilometara.

Vlada Novog Južnog Velsa objavila je da će cene putovanja vozovima bez vozača biti iste kao i karte za tradicionalne vozove.

Druga faza do 2024.

Linija od Rauz Hila do Četsvuda biće samo prva faza razvoja nove, moderne železnice u Sidneju. Projekat izgradnje druge deonice, od Četsvuda do Sidenama, preko centralne gradske četvrti Sidneja već je u toku. Već mesecima traje probijanje tunela za ovu liniju, u koju će zatim biti uključeno i 13 kilometara postojeće pruge između Benkstauna i Sidenama.

Druga faza novog metroa trebalo bi da bude završena do 2024. godine, a za ceo projekat određen je budžet od 12,5 milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online