Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.10.2018.
19:30
sputniknews.com A

Velika četvorka "rešava" Siriju - mimo Amerike

Dogovor Putina, Erdogana, Merkelove i Makrona o Siriji važan je kako za Damask tako i za ostali svet, jer je ukazao da međunarodno pravo ipak nije mrtvo. Ali i za Evropu, koja je pokazala da joj je pre svega stalo do sopstvenog interesa, a ne do toga šta će reći Vašington, piše Sputnjik.

EPA/Maxim Shipenkov
Vladimir Putin, Angela Merkel, Redžep Tajip Erdogan i Emanuel Makron na sastanku u Istanbulu

"Asadov režim opstao, uz pomoć Rusije"

Retka slika. Lideri četiri moćne države koji su se dosad uglavnom slagali u tome da se ne slažu o bitnim pitanjima međunarodne politike, iz Istanbula su poslali poruku da je njihovo saglasje ipak moguće.

- Dogovor na samitu o Siriji, čiji je domaćin bio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, na kom su učestvovali predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, može da bude prava platforma za buduće političko rešenje sirijskog pitanja. Pogotovo što je dobio i podršku UN - smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Za Siriju je, međutim, još važnije što je potvrđeno poštovanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. A to je bitno i za ostatak sveta, jer je praktično poslata poruka da princip međunarodnog prava ipak nije mrtav.

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Nemačke obavezali su se da će se suprotstaviti svim separatističkim idejama u Siriji koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost sirijskih suseda, ali i da će nastaviti borbu protiv svih terorističkih organizacija.

"Rusi ostvarili svoje strateške ciljeve"

- Ovaj sastanak pokazuje da se sirijska kriza u onom vojnom smislu ipak privodi kraju i da je Islamska država doživela poraz u Siriji. Druga stvar je da je režim Bašara al Asada, uz pomoć Rusije, opstao, i da je tačna ocena predsednika Putina da je sada trenutak da se sirijska kriza usmeri ka političkom rešenju - ukazuje Milivojević za Sputnjik.

commons.wikimedia.org/Abkhazian Network News Agency

Pročitajte još:

* Bitka za Siriju: Od Rusije očekujemo i S-400

* Putin: Rusija je ispunila svoj zadatak u Siriji

Uz podsećanje da već duže vreme Turska i Rusija sarađuju kada je u pitanju Sirija i imaju dosta usaglašene stavove, ovaj nekadašnji diplomata kaže da je u dogovoru u Istanbulu interesantno učešće lidera Nemačke i Francuske, za šta, dodaje on, postoje dva razloga.

- Nesporan je interes Evrope da učestvuje u ovom političkom raspletu zbog izbegličke krize sa kojom je suočena i koja je podriva. EU želi da spreči novi izbeglički talas, ali i da iskoristi priliku da se na nekom širem globalnom planu, vezano za jednu važnu međunarodnu krizu, ponovo politički afirmiše - napominje Milivojević.

On ističe da u dogovoru nisu učestvovale SAD i Iran, strane koje sirijska kriza veoma dotiče.

- Vidljivo je odsustvo Amerike, ali to potvrđuje ono što smo znali od pre šest meseci ili godinu dana, kada se Asadov režim održao i kada su Rusi postigli svoje strateške ciljeve intervenišući u Siriji. Tada se već videlo da su SAD, praktično, isključene iz procesa i ovaj susret sada to potvrđuje - smatra Milivojević.

- Ipak, ne sumnjam da će SAD na neki način, iz drugog plana, biti uključene. Za kompletnu verifikaciju bilo kakvog aranžmana sa Sirijom, ipak je neophodna i neka vrsta američke saglasnosti. Ali, dogovor četiri lidera u Istanbulu može da bude dobra platforma za buduće političko rešenje koje će definitivno staviti tačku na građanski rat u Siriji započet marta 2011. godine - zaključuje Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online