Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.07.2010.
10:02
Tanjug A

Tajni podaci SAD o ubijanju civila u Avganistanu

Poverljiva dokumenta o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile objavljena su na internetu, kao i informacije o dvojnoj ulozi pakistanske obaveštajne službe u ratu u toj državi.

Internet stranica "Vikiliks“ poznata po tome što dolazi do poverljivih dokumenata i snimaka, objavila je na internetu oko 200.000 strana poverljivih dokumenata vezanih za rat u Avganistanu, koje novinari nazivaju jednim od najgorih slučajeva curenja tajnih informacija u istoriji.


"Vikiliks“ je prikupio više od 91.000 dokumenata - uglavnom izveštaja pripadnika američkih oružanih snaga i obaveštajnih službi u Avganistanu od 2004. do 2009. godine, preneo je BBC (Bi-Bi-Si).
 

Poverljivi dosije veb sajt „Vikiliks“ naziva "Američki ratni dnevnik", a u njemu se, između ostalog, nalaze podaci da su francuski vojnici 2008. godine otvorili vatru na autobus pun dece i tom prilikom je povređeno njih osmoro.
 

U sličnom incidentu američki vojnici su ubili ili ranili 15 putnika. Poljski vojnici su 2007. godine izgleda iz osvete granatirali selo u kojem se održavala svadba i među mrtvima je navodno bila i jedna trudnica.
 

Organizacije za ljudska prava kažu da ovi dokumenti samo potvrđuju da međunarodne snage u Avganistanu kriju prave razmere stradanja civila.

Poverljiva dokumenta, međutim, ne otkrivaju samo detalje o stradanju civila - drugi problematični aspekt rata na koji ukazuju je dvojna uloga pakistanske obaveštajne službe u ratu u Avganistanu.


Zvanično, Pakistanci pomažu Amerikancima i drugim stranim trupama u nastojanju da izađu na kraj sa talibanima i stabilizuju Avganistan, ali izveštaji američkih oficira i obaveštajaca koji su sada procureli u javnost navode na zaključak da pakistanski obaveštajci blisko sarađuju sa talibanima u Avganistanu.


Ljudi koji vode "Vikiliks" su poverljiva dokumenta do kojih su došli podelili sa tri lista - američkim "Njujork tajmsom", londonskim "Gardijanom" i nemačkim "Špiglom", tako da i ta tri lista donose detalje iz "Američkog ratnog dnevnika".


U Beloj kući su veoma ljuti zbog curenja poverljivih izveštaja i navode da bi to moglo da ugrozi živote vojnika u Avganistanu i američku nacionalnu bezbednost, a "Vikiliks" to negira jer su, kako kažu, u nekim slučajevima uklonili imena i detalje koji bi omogućili identifikovanje oficira i obaveštajaca.


Bela kuća, takođe, ukazuje da su se incidenti o čijim je detaljima reč dogodili u vreme kada je predsednik bio DŽordž Buš i kada američke snage u Avganistanu nisu imale dovoljno sredstava i opreme, ističući da je američki predsednik Barak Obama prošle godine usvojio novu strategiju za Avganistan i izdvojio dodatna sredstva.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.07.2010. 11:39
I ko je ovdje terorista,i ko sprovodi terorizam?
Ponedeljak 26.07.2010. 12:09
Ovo su kukavice koji pucaju na najmanji susanj.Zato i stradaju civili.Kad naidju Talibani pobegnu u rupe ko misevi.Ko je gledao Ros Kempa u Avganistanu zna o cemu pricam !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online