Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.06.2018.
00:10
Sputnjik A

Rusija i Kina zajednički kopaju sibirsko zlato

Ruska vlada odobrila je sporazum o saradnji sa Kinom koji se tiče proizvodnje zlata u Ključevskom nalazištu, u ruskom Zabajkalskom kraju. Predviđa se da će u tom rudniku biti eksploatisano 12 miliona tona rude godišnje, od čega će se dobiti šest tona zlata. Ključevski rudnik zlata nalazi se u Mogočinskom rejonu Zabajkalskog kraja, na granici sa Kinom.

pixabay.com
 

U ovaj projekat biće uključena i Indija. Proizvodnju će voditi ćerka-firma indijske kompanije "San gold" - "Zapadni - Ključi", a kineska državna kompanija "Čajna nešenel gold" planira da investira u projekat.

Plan razvoja podrazumeva privlačenje direktnih investicija iz Kine u iznosu od 500 miliona dolara, povećanje proizvodnje zlata u Zabajkalskom kraju za 40 odsto, stvaranje više od 700 radnih mesta u rudarskoj proizvodnji i još oko 1.500 mesta u sličnim proizvodnjama. Projekt je planiran na period od dve godine, a predviđa primenu savremenih, visokoefikasnih tehnologija.

Gubernatorka Zabajkalskog kraja Natalija Ždanova, koja je početkom meseca vodila pregovore sa te dve kompanije, izjavila je da je reč o ozbiljnom projektu, u kome učestvuju tri države - Rusija, Kina i Indija.

Ona je naglasila da je taj projekat veoma važan za region. Kako je istakla, privlačenje investitora je jedan od ključnih pravaca rada vlade Zabajkalskog kraja. Prema njenim rečima, u tom regionu se već realizuje 28 projekata u kojima učestvuju strani investitori.

Ždanova je rekla da je ovo samo "nastavak razvoja rudarske industrije u regionu", gde se već uveliko radi u nekoliko rudnika zlata i bakra.

- Svaka saradnja je dobrodošla i može se samo pozdraviti, ali ovde je veoma važno kako će se deliti profit. Radi se o tome da je zlata na zemlji sve manje, a ono se koristi za proizvodnju superkompjutera i u kosmičkoj industriji. Kina želi da zauzme lidersku poziciju u tim oblastima i zbog toga je njeno interesovanje za zlato razumljivo - kaže za Sputnjik nezavisni ekonomista Anton Šabanov.

Ekspert ocenjuje da su navedene cifre o godišnjoj proizvodnji "prilično zadovoljavajuće", a takođe ističe i da će saradnja Rusije i Kine na ovom projektu biti korisna za obe zemlje.

- Saradnja Rusije i Kine u toj sferi je veoma važna i zato što Rusija nema uvek sve potrebne tehnologije, a pored toga važan je i kineski kapital. Sve priče o tome kako Rusija daje Kini svoj Daleki istok nisu ništa drugo nego teorija političke zavere, a ja sam ekonomista i tvrdim da će to zlato uvek naći kupca, da su Rusija i Kina postigli dogovor na normalnim uslovima zajedničke proizvodnje, tako da je to dobar biznis projekat - ocenjuje Šabanov.

Prema njegovim rečima, nije iznenađujuće ni što je Indija pokazala interesovanje za rusko zlato.

- U narednih 10-20 godina ta zemlja planira da uđe u top-5 ekonomija sveta, tako da je interesovanje za ovo tržište razumljivo - dodao je on.

Trenutno Rusija zauzima treće mesto u svetu po proizvodnji zlata. Više proizvode samo Australija i Kina. Eksperti predviđaju da bi ta situacija mogla da se promeni. Zahvaljujuću novim nalazištima do 2025. godine proizvodnja zlata u Rusiji mogla bi da poraste za više od 1,5 put, a da do 2030. mogla bi da se skoro udvostruči. To bi omogućilo Rusiji da izbije na drugo mesto u svetu i da potisne Kinu, gde se beleži pad proizvodnje zlata.

Prema "Metals fokusu", prošle godine je u Rusiji proizvedeno 8,8 miliona unci zlata ili 8,3 odsto svetske proizvodnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online