Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.06.2018.
12:30
AAP A

Orden i Srbinu iz Melburna

Povodom praznika obležavanja kraljičinog rođendana, tradiconalno su dodeljenja odlikovanja i priznanja zaslužnim članovima zajednice. Aleksandar Vasiljević iz Melburna, inače vlasnik poznatog Aleks teatra u Sent Kildi, jedan je od više dobitnika AOM ordena Australije (Medal in the General division) za veliki doprinos razvoju umetnosti, kulture i široj zajednici.

Facebook/Alex Theatre - St Kilda
Aleksandar Vasiljević

Krajem 1970-ih godina, Aleksandar Vasiljević studirao je glumu u Nacionalnom teatru u Sent Kildi. Još u mladosti upoznao se sa svim formama pozorišta, od glume, učešća u velikom broju mjuzikla. Početkom 80-ih godina, glumio je u velikom broju australijskih TV serija, a nakon toga postao je najmlađi agent predstavljajući preko 300 glumaca.

Bio je i predsednik Viktorijskog udruženja pozorišnih agenata. Sredinom 80-ih, počeo je pozorišnu produkciju sa velikim brojem uspešnih projekata. Sa dvoje kolega, krajem 90-ih iz zabave napisao je knjigu "Seksersajz", a knjiga je prodata u velikom tiražu, a iz nje je proistekla i muzička komedija. Vlasnik je pozorišta u melburnskoj Sent Kildi.

Ovog puta na spisku dobitnika bilo je više žena nego muškaraca.

Šest od 10 dobitnika Ordena Australije ( Companion of the Order of Australia) su žene. Među njima su legendarna plivačica Don Frajzer, sudija Federalnog suda gospođa Ketrin Branson i bivša zamenica predsedavajućeg Australijske organizacije za izučavanje nuklearne tehnologije Erika Smit.

Gospođa Smit je odlikovana za doprinos zajednici kroz svoju ulogu na polju dobrotvornog i naučnog rada, a povodom priznanja izjavila je da povećan broj žena koje su dobile odlikovanje, pokazuje porast zahvalnosti za njihov dorpinos društvu.

Ketrin Branson, bivši sudija Federalnog suda, takođe je bila i predsednica Australijske komisije za ljudska prava od 2008. do 2012. Ona je odlikovana za rad za doprinos čovečnosti, i kaže da je priznanje došlo kao iznenađenje, ali i kao velika čast.

Plivačica Don Frajzer odlikovana je za doprinos sportskoj kulturi. Ona je dobitnica osam olimpijskih medalja i osam medalja Komonvelt igara, a ostala je zabeležena u istoriji kao prva žena koja je 100 metara preplivala za manje od jednog minuta.

Napredak

Broj nominovanih žena je sada za čak 72 odsto veći nego pre pet godina. Australijanke možda napreduju na tom planu, ali su još daleko iza žena u Britaniji. Poređenja radi, proporcija žena u Britaniji koje su dobile odlikovanja povodom kraljičinog rođendana ove godine je 41 odsto.

Modna kreatorka Dženi Ki takođe je dobitnica odlikovanja za doprinos australijskoj tekstilnoj i modnoj industriji, ali i za doprinos na polju zaštite životne sredine i konzervacije.

Njen umetnički rad kao tekstilnog dizajnera je izložen u Parlamentu Australije u Kanberi, a njeni kostimi su obeležili otvaranje Olimijskih igara u Sidneju 2000. godine. Plivačica Don Frajzer odlikovana je za doprinos sportskoj kulturi i aktivista je u oblasti očuvanja životne sredine.

Bivša liderka Partije zelenih Kristin Majln takođe je odlikovana za izuzetan doprinos Australiji i Tasmaniji u parlamentarnom radu i za doprinos očuvanju prirodne sredine.

Ona je bila prva žena koja je predvodila neku političku partiju u Tasmaniji, kad je postala lider Zelenih 90-ih godina.

Ukupno je dodeljeno 778 odlikovanja u opštoj kategoriji Odlikovanja Australije. Međutim, nešto manje od polovine su žene - 289 - od ukupnog broja dobitnika.

Guverner vodio kampanju

Generalni guverner Australije Piter Kozgrov predvodio je ovogodišnju kampanju ohrabrivanja ljudi da predlažu žene za odlikovanja povodom kraljičinog rođendana i Dana Australije, u pokušaju da se smanji dominacija muškaraca na listi dobitnika.
Žene su predstavljale samo nešto više od trećine ukupnog broja nominovanih ove godine, za dobijanje odlikovanja povodom kraljičinog rođendana. Nešto veći procenat nego za odlikovanja povodom Dana Australije, 31,8 odsto koji je bio objavljen 26. januara ove godine.



 


 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online