Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
14:20
blic.rs, Vestionline A

EU i Rusija zadovoljni samitom Kima i Trampa

Širom sveta su stigle uglavnom pozitivne reakcije na prvi sastanak Donalda Trampa i KIm Džong Una u Singapuru.

EPA/SERGEY DOLZHENKO
Mogerini: "Krajni cilj jeste potpuna, verifikovana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva"

"Diplomatija jedini način"

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je sastanak predsednika SAD i Severne Koreje potvrdio snažno ubeđenje EU da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu.

- Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvek isplati - poručila je Mogerini.

Mogerini je u saopštenju ocenila da je sastanak u Singapuru bio "presudan i nephodan korak" kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluostrvu, na čemu se Mogerini zahvalila predsedniku Južne Koreje Mun Džae-Inu.

- Krajni cilj, koji želi cela međunarodna zajednica i koji je podržao i Savet bezbednosti UN, jeste potpuna, verifikovana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva. Zajednička izjava potpisana danas od strane lidera SAD i Severne Koreje daje na jasan signal da je taj cilj ostvariv - poručila je Mogerini.

Ona je izjavila da EU ostaje spremna da "olakša i podrži" nastavak pregovora kao i druge korake u cilju izgradnje poverenja i osiguranja dugotrajnog mira i blagostanja na oslobođenom od nukleranog oružja Korejskom poluostrvu.


Moskva pozdravlja samit

Moskva pozdravlja rezultate samita lidera SAD i Severne Koreje i očekuje da će razgovori šest strana o Korejskom poluostrvu ponovo postati relevantni, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

- U ovom trenutku možemo samo da pozdravimo činjenicu da je ostvaren važan korak napred. Naravno, đavo je u detaljima i potrebno je da shvatimo specifičnosti - rekao je Rjabkov, preneo je TASS.

On je dodao da, zajedno sa Kinom, očekuje obnavljanje razgovora šest strana o krizi na Korejskom poluostrvu.

- Kao i ranije, Ruska Federacija će davati političke, intelektualne, praktične i kreativne doprinose rešavanju problema - zaključio je Rjabkov.

Ranije su u razgovorima o situaciji na Korejskom poluostrvu učestvovale dve Koreje, Rusija, SAD, Kina i Japan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online