Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
12:30
Vesti A

Nova nada za pacijente koji su preživeli moždani udar: Matične ćelije za brži oporavak

Naučnici iz Melburna ulivaju novu nadu ljudima koji su preživeli moždani udar - da jednostavnom infuzijom matičnih ćelija mogu da izleče oštećenja na mozgu. Međutim, terapija bi morala da se primi najkasnije tri dana posle šloga.

pixabay.com
U Australiji moždani udar pogodi jedog Ozija u proseku svakih devet minuta

Reč je o prvom u svetu naučnom istraživanju, tokom kojeg je pronađena terapija koja može da ublaži oštećenja na mozgu i omogući oporavak.

U Australiji moždani udar pogodi jednog Ozija u proseku svakih devet minuta, a novi medicinski tretman od izuzetne je važnosti. Moždani udari su inače najveći uzročnici smrti u Australiji i uzročnici invaliditeta kod odraslih osoba.

Ova nova terapija primenjuje se tako što se intravenski u mozak ubrizgavaju miloni ćelija dobijenih iz placente, koja se najčešće baca posle rođenja deteta.

U istraživanju koje su sproveli istraživači sa La Trob univerziteta, utvrđeno je da terapija na miševima ublažava moždane povrede, olakšavajući kratkoročne i dugoročne posledice.

Istraživanje je trajalo punih sedam godina, objavljeno je u medicinskom časopisu "Šlog" i ponudilo je dokaze da je terapija bila neuroproaktivna.

Uskoro bi ova terapija trebalo da počne da se primenjuje u Viktoriji na pacijentima obolelim od akutnog oblika šloga.

- Samo 10 odsto pacijenata primi lekove za razbijanje krvnih ugrušaka jer moraju da se prime u roku od 4,5 sata pošto dođe do šloga, a potrebno je da se pacijentu obavi i CT skener kako bi se utvrdilo da je oštećenje izazvano krvnim ugruškom, a ne krvarenjem - kaže profesor Kris Sobej, jedan od istraživača.

On navodi kako kod šloga, kao inicijalna povreda mozga dovodi do dodatnih efekata kao što je zapaljenje.

- Idealno, želite da povredu zaustavite od širenja što je pre moguće. Želeli smo da vidimo da li bismo ranom terapijom matičnih ćelija mogli da zaustavimo razvoj bolesti. I rezultati su bili zaista ohrabrujući.

U istraživanju je učestvovalo više naučnih timova sa La Troba, Monaš Helta i Monaš univerziteta, a utvrđeno je da ukoliko se primi jedna terapija, tri dana nakon moždanog udara, procenat preživljavanja i dugoročan funkcionalni oporavak se poboljšava.

- Verujemo da matične ćelije pomažu i u obnavljanju i regeneraciji nerava - ističe Sobej.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online