Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.01.2018.
18:48
Vestionline, rs.sputniknews A

Hoće li Rusija izaći iz Svetske trgovinske organizacije?

Rusija bi mogla da izađe iz Svetske trgovinske organizacije (STO) u slučaju da se ispuni zahtev EU za naplatu kazne od 1,39 milijardi evra godišnje od Rusije zbog ograničavanja uvoza svinjskog mesa, izjavio je za Sputnjik prvi zamenik predsedavajućeg odbora za ekonomiju Saveta Federacije Rusije Sergej Kalašnjikov.

youtube.com/Explained With Maps
Ispunjen uslov ili ograničeno učešće Rusije u STO 

- Sankcije uopšte nisu u saglasnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije - rekao je Kalašnjikov.

On je naglasio da je uvođenje evropskih sankcija Rusiji i recipročni embargo na isporuku hrane iz Evropske unije apsolutno van logike zakonodavstva koje se odnosi na STO.

- Ako se ispuni zahtev Evropske unije, verovatno ćemo morati da ograničimo svoje učešće u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, možda i u potpunosti - smatra senator.

Kalašnjikov je takođe istakao da su Evropljani prvi počeli da krše pravila STO, iskorišćavajući politiku sankcija protiv Rusije.

Sa svoje strane, predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov smatra da arbitražni sud treba da se vodi principima STO, bez politizovanog pristupa rešavanju spora.

- Ako arbitražni sud prihvati zahtev na razmatranje, postoje dve opcije. Jedna je da sud nastavi da funkcioniše u pravnim okvirima, ali će tada biti neizbežno da se prizna politizovanje i nezakonitost prvobitnih antiruskih sankcija Evropske unije, a ne ruskih kontrasankcija - rekao je Kosačov za Sputnjik.

Druga varijanta je da "sud krene za EU u čisto političku ravan i pokuša da odigra na njegovoj strani“.

- A to neće biti samo grubo narušavanje principa nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, već i direktno narušavanje temelja svetske trgovine, zbog koje je i stvorena STO i koje ova organizacija zasad nije uspela da zaštiti od agresivnih ekonomskih sankcija SAD i EU - zaključio je Kosačov.

Ranije je "Politiko“ objavio da zbog ograničenja uvoza svinjetina Evropska unija namerava da od Rusije traži 1,39 milijardi evra godišnje, a STO je već uputila zahtev Brisela arbitražnom sudu.

List ističe da je zahtevana kompenzacija jednaka ukupnoj vrednosti izvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju 2013. godine. Planirano je da se kazna svake godine uvećava za 15 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online