Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
18:56
Vestionline, Tanjug A

"Balkan nije platforma za bitku Rusije i NATO"

Svaka zemlja ima pravo da bira svoj put, a nametanje izbora između EU, NATO ili Rusije predstavlja u stvari lažno nadmetanje, kažu za Tanjug u sedištu NATO u Briselu.

commons.wikimedia.org/Olahus
Svi se "biju" za Zapadni Balkan

- Nadam se da Balkan nije paltforma za sučeljavanje NATO i Rusije. Ako neko želi da sarađuje sa NATO,to je u redu, ako želi sa Rusijom i to je u redu. Nama to ne smeta. Moguće je sarađivati i sa NATO i sa Rusijom - rekao je zvaničnik Alijanse za agenciju Tanjug.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav NATO po pitanju rusko-srpskog humanitarnog centra i dodeljivanja diplomatskog statusa njegovom osoblju, taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da je Srbija suverena, nezavisna zemlja.

- I to je na Srbiji da odluči sa kime će sarađivati. Srbija je nezavisna zemlja, to nije NATO teritorija. Diplomatski status nije naše pitanje. Ako je to članstvo u EU onda svaki njen korak treba da bude u skladu sa tim ciljem - ističe taj zvaničnik.  

On je dodao da je na Srbiji da proceni šta joj je strateški cilj.

Zvaničnik NATO smatra i da mnoge izjave predstavnika Rusije nisu od pomoći i stvaraju tenzije "tamo gde je nema". 

- Verujem da Rusija, kao i druge zemlje, ima interes da na Zapadnom Balkanu imamo stabilnost. Niko ne želi ponovo rat na Balkanu - naveo je on.

Naglašava, međutim, da je za NATO u ovom trenutku nemoguća saradnja sa Rusijom, jer ona ne poštuje međunarodne obaveze i norme i nema poverenja. 

Zbog toga je, kako kaže, zamrznuta saradnja sa NATO dok politički dijalog postoji.

Na pitanje novinara zašto NATO  nema bazu u regionu, on navodi da Alijansa postavlja baze tamo gde se nalaze njihove snage i gde postoji rizik po bezbednost. 

- U regionu, u zemljama članicama već postoje baze na nacionalnoj osnovi, na Kosovu imamo svoje snage a u Beogradu, Sarajevu i Skoplju male kancelarije za vezu. U regionu ne vidimo potrebu za tim jer nema pretnji - rekao je taj zvaničnik.

On je situaciju kada je reč o saradnji Srbije i NATO uporedio sa delom Čarlsa Dikensa "Priča o dva grada". 

S jedne strane, na praktičnom nivou, sa preko 100 zajedničkih aktivnosti godišnje, ta saradnja je odlična i ona je potpuno u skladu sa odlukom Srbije da bude vojno neutralna.

- Ne radimo ništa što ugrožava nutralnost Srbije. Vlasti u Srbiji su nama rekle da žele da Srbija bude neutralna zemlja sa dobrim odnosima sa NATO, poput Austrije, koja je članica i EU. Niko Srbiju, zbog EU, neće terati da uđe u NATO - kaže on. 

Međutim, kaže da u srpskoj javnosti i medijima postoji i drugačiji diskurs, koji potiče iz 99. godine. 

- Sve što se tada dešavalo još je jako i mi to shvatamo, ali to ne odražava relanost. A naš cilj je kako da zajednički sa srpskim vlastima, sa predsednikom Vučićem, bolje objasnimo srpskom narodu šta radimo i kakva je naša saradnja. To što se dešavalo ne možemo se zaboraviti ali naše opredeljenje je da gledamo u budućnost - zaključio je taj zvaničnik. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online