Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
11:34
www.dw.com A

Dojče vele: "Turska traži prodor na Balkan"

Neootomanizam je pusti san političke elite u Turskoj. Ali tamošnji privrednici u Srbiji mogu naći ono što im treba - tržište i jeftinu radnu snagu, kaže za DW istanbulski ekonomista i politički komentator Atila Ješilada.

EPA/Ahmad Abdo
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

"Turska uz Rusiju hoće da postane veliki igrač na Balkanu"

- Erdogan često vodi mnogo biznismena na putovanja kao što je ovo u Srbiju, ako očekuje poboljšanje ekonomskih odnosa između određene zemlje i Turske. Balkan je jedan od primarnih ciljeva turske ekspanzije na dva načina. Prvo, imamo neootomanizam - znate, Turci žive u iluziji da ih njihove bivše kolonije poštuju pa da tamo mogu širiti posao i politički uticaj. Drugo, postoji komplementarnost ekonomskih potreba - kaže Ješilada i dodaje:

- Mi možemo da izvozimo jeftino u te zemlje i tamo da pravimo fabrike koje mogu da proizvode jeftinije od turskih. U tom smislu su ekonomije komplementarne - mi imamo ono što njima treba, a oni imaju potencijal da od nas kupuju i proizvode. Slično je urađeno u Makedoniji, Albaniji i BiH, pa mislim da takav uticaj gospodin Erdogan želi da proširi na Srbiju.

"Srbija je nacionalistička koliko i Turska"

- Kao što znate, proces za prijem Turske u EU je praktično mrtav. Dramatična je prednost za tursku ekonomiju ako otvara pogone u zemljama koje su bliže EU ili su čak članice. A ako te zemlje subvencionišu stvaranje poslova - još bolje za Tursku. Verovatno je to jedan od razloga što mnogi biznismeni žele da putuju sa Erdoganom u Srbiju - objašnjava turski ekonomista.

- Turska kroz ekonomiju teži i političkom uticaju na Balkanu. Ne samo kroz ekonomiju, već Turska kapitalizuje svoje islamsko nasleđe kako bi povećala svoj uticaj - naravno, ne u Srbiji koja je pravoslavna. To sve zajedno bih nazvao mekom moći koja dobro radi u Albaniji i BiH. Tamo Turska šalje imame, a ima uticaj i kroz dobrotvorne fondacije. Jasno, Turska uz Rusiju želi da postane veliki igrač na Balkanu - kaže Atila Ješilada.

- S druge strane, ne mislim da na Balkanu postoji veliki entuzijazam za tursku ekspanziju. Srbija je nacionalistička koliko i Turska, a rane rata u Bosni nisu zarasle kako treba. Na psihološkom nivou je približavanje moguće, ali je pod znakom pitanja da li će turske kompanije lagano prodreti u Srbiju. Podsetiću da Turska ima slične prednosti u ekonomskom pogledu u odnosu na Grčku, ali se ekspanzija na to tržište nikada nije dogodila jer grčko društvo ima zadršku prema Turskoj, kao što i mi imamo zadršku prema njima - zaključuje Ješilada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online