Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.09.2017.
21:30
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Škola iz Argaua i srpska uspešno grade most znanja

Nedavno je 16 nastavnika osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obrenovca sa direktorkom Verom Đorđević boravilo u zvaničnoj poseti švajcarskoj školi Krajšsule Buhs-Ror u Buhsu (kantonu Argau) koju vodi direktor Hans-Rudi Faes.

Ž. Marković
Srpski nastavnici posetili školu Krajšule-Buhs Ror u Buhsu

Saradnja koja datira već pet godina ostvarena je sa jednim delom kolektiva ove velike škole u Švajcarskoj, koja se nalazi u školskoj zgradi Šurenmate, a koju vodi direktor Patrik Brak.

Te 2012. godine, kad je saradnja uspostavljena, tema stručnog usavršavanja škole Šurenmate bila je integracija. Kako je nastavnica te škole Jasmina Popović rođena i odrasla u Obrenovcu, direktor škole Patrik Brack je imao ideju da se stručno usavršavanje uradi u sklopu jednog studijskog putovanja po Srbiji. U novembru 2012. godine, ta ideja je realizovana, a direktor Patrik Brak i 14 nastavnika škole Šurenmate proveli su pet nezaboravnih dana u Srbiji.

Posetili su Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, učiteljski i Filozofski fakultet (odeljenje za istoriju) u Beogradu i O. Š."Jovan Jovanović Zmaj" iz Obrenovca.

Pomoć u nevolji

Poseta je planirana još 2014. godine, ali je ometena velikim poplavama koje su zadesile Srbiju i posebno Obrenovac. Škola "Jovan Jovanović Zmaj" bila je jako pogođena ovom poplavom. Na inicijativu gospodina Braka njegova škola je u tim teškim trenucima pružila podršku prijateljskoj školi iz Obrenovca i poslala humanitarnu pomoć, kako novčanu, tako i u školskom materijalu. Prijateljstvo i solidarnost sa školom u Obrenovcu gospodin Brak je u ime čitavog tima izrazio i ličnim posetama školi, što je posebno obradovalo nastavnike škole i direktorku Veru Đorđević.

Ž. Marković
Švajcarci u poseti školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Obrenovcu, novembra 2012.

Obišli zamkove

Uzvratna poseta nastavnika škole "Jovan Jovanovi Zmaj" je na veliku radost kolega iz Švajcarske i realizovana nedavno, a pored posete školi domaćinu, nastavnici iz Obrenovca su dobili mogućnost da upoznaju Švajcarsku i posete Arau, Cirih i Lucern, obiđu zamkove u Lencburgu i Halvilu, fabriku čokolade Fredž u Buhsu i probaju kulinarske specijalitete Švajcarske.

Pored gostiju iz Srbije bili su prisutni i svi nastavnici škole Šurenmate, direktori Patrik Brack i Hans Ridi Faes, šef administracije Tomas Merkofer i generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić.

Drage goste iz Obrenovca prvo je pozdravio direktor škole Patrik Brak. Posle toga je Hans-Ridi Faes, glavni direktor škole Krajšsule Buhs-Ror, u čijem je sklopu škola, poželeo dobrodošlicu gostima iz Obrenovca, predstavio domaćinsku školu i izrazio ponos što su dve uspešne škole ostvarile tako lepu saradnju.

Pohvale konzula

Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić veoma se pohvalno izrazio o ovoj poseti. On je između ostalog istakao da u svom dugogodišnjem radu, kao ambasador i konzul u raznim zemljama, još nije upoznao tako lep primer međusobne saradnje i prijateljstva, kao što to imaju ove dve škole.

Jasmina ugostila kolege

- Obilazak škole, upućivanje u rad kolega i razgovor sa učenicima je ispunilo svrhu naše posete. Najpre smo uživali u ceremoniji za doček gde smo ispratili prigodan program učenika njihove škole. Takođe, toplu dobrodošlicu su nam pripremile i kolege iz ove škole sa kojima smo razmenili stručna iskustva, svako u skladu sa svojim predmetom. Kako su nam veoma stručno prikazali svoj sistem i upoznali nas sa načinom rada, zainteresovali su nas da veliki deo ideja prilikom izvođenja nastavnog procesa primenimo i u svom daljem radu. Time bismo u velikoj meri poboljšali svoj rad. Posebno nas je oduševila digitalizacija kabineta i praćenja učeničkog rada, što u znatnoj meri pozitivno utiče na rad nastavnika.

- Oduševljeni smo sradčnošću naših dragih domaćina, pre svega direktora Patrika i naše drage koleginice i prijateljice Jasmine Popović, koja nas je ugostila u svom toplom domu na čemu smo joj neizmerno zahvalni - kazala je na kraju Vera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online