Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
19:01
N. Jokić - Vesti A

Paklena igra tera u smrt

Kao većina tinejdžera u Francuskoj devojčica s pseudonimom Mari ima svoje naloge na Fejsbuku, Instagramu i Snepčet.

printscreen
Početak: Učesnici sekli sebe

Međutim, majka joj je pre četiri nedelje oduzela mobilni telefon kako ne bi mogla da bude u vezi s drugaricama, naročito s onom koja joj je bila "pokrovitelj" za učešće u igri Plavi kit. Ovu igru u Rusiji je osmislio Filip Budejkin, ali već je izazvala paniku po celoj planeti gde god su razni monstrumi preuzeli njegov metod.

Ostalo 50 dana života

Učesnik preko "pokrovitelja" dobrovoljno stupa u vezu sa misterioznim nalogodavcem kome se obavezuje da će ispunjavati sve njegove zahteve. Ako dva puta odbije - kazna je samoubistvo. Ako odbije samoubistvo - slede zastrašujuće pretnje.

Igra traje 50 dana i svaki put slede sve teži zahtevi, od izlaska iz kuće usred noći, pa do samopovređivanja. Pedeseta naredba uvek je ista, od učesnika se traži da počini samoubistvo.

- Ako odbiješ naredbu, gubiš poene i vraćaš se na nultu poziciju. Kada se to dogodi prvi put učesnik, na primer, mora da napusti školu, a drugi put da se ubije - ispričala je Mari francuskim medijima.

Mari su u međuvremenu saslušali inspektori. Ispričala im je kako je lakomisleno iz radoznalosti ušla u ovu igru.

- Čula sam da se deca ubijaju zbog Plavog kita. Pomislila sam da je to glupo i da ću je lako savladati, a potom da se hvalim da su se drugi ubili, a ja pobedila - priča Mari koju je privukla uzbudljiva situacija.

"Seci ruke u parku"

U želji da nađe nekoga ko ima veze s igrom ona je na svom Fejsbuk profilu objavila "hashtag #F57" koji upotrebljavaju učesnici. Javila joj se drugarica Dina koju zna iz osnovne škole s nedorečenom porukom da "zna nešto o tome". Dina je pristala da regrutuje Mari, tražila je osnovne lične podatke, kao i težinu, visinu, naziv škole koju pohađa. Posle toga Mari se preko Instagrama javio nepoznati naredbodavac.

- Morala sam u dva sata posle ponoći da izađem iz kuće, nacrtam krug oko sebe, kažem jednu rečenicu četiri puta, a sve to snimajući se - priča Mari.

Dina je kao "pokrovitelj" na tome dobila 100 poena. Sledili su teži zadaci, da bi pred kraj za 500 poena Mari morala da napusti nastavu, ode u park gde je trebalo da iseče ruke i da poljubi nepoznatu osobu. Mari je odbila i tada su počele pretnje. Naredbodavac joj je poslao poruku preko Instagrama: "Savetujem ti da ne pogoršavaš svoj položaj, ako Dina umre u nedelju, pobrinuću se za tebe."

Mari se poverila starijoj prijateljici i ona je alarmirala roditelje i policiju. Međutim, šef žandarmerije u francuskom departmanu Drom Tijeri Šopar kaže da istrage kod Fejsbuka i Instagrama dugo traju.

Savet roditeljima

Sličnih slučajeva bilo je i u drugim krajevima Francuske, pa su vlasti ovih dana preko medija pokrenule kampanju obaveštavanja.
- Pazite na decu, trudite se da ne izgubite njihovo poverenje, da ih ne zastrašujete kaznom o ukidanju interneta kako bi vam se poverili ako upadnu u tešku situaciju - savetuju francuske vlasti, a gotovo da nema kontinenta i zemlje gde ministarstvo unutrašnjih poslova nije podiglo uzbunu i izdalo saopštenja kojima upozoravaju roditelje tinejdžera da im decu vrebaju sa smrtonosne igre.

- Obično od 15 dana do tri meseca, jer je reč o američkim sajtovima kojima moramo da se obratimo za podatke - rekao je Šopar.

Čistim društvo od biološkog otpada!

Igra Plavi kit prvo se pojavila na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, a zatim se proširila. Mediji su pronosili informacije o navodno 130 samoubistava tinejdžera, pa su reagovali i deputati ruske Dume.

To je u novembru dovelo do hapšenja u Moskvi autora igre Filipa Budejkina, koji je dan ranije izjavio da se ne boji zatvora. On je prebačen u rodni Sankt Peterburg, gde mu je u petak produžen pritvor, a portparol suda Darja Lebedeva saopštila je da je on priznao krivicu. Ruski islednici su utvrdili da je on odgovoran za podstrekivanje na samoubistvo 15 maloletnika u 10 regiona zemlje. Pri tom je koristio pseudonime, Filip More, Miron Seth, Čuvar istine i druge. On je posle veštačenja u psihijatrijskoj klinici priznat uračunljivim, a izvori ruskih medija navode da je Budejkin objasnio kako je društvo oslobodio biološkog otpada. Reč je o osobi koja je bila u sukobu s roditeljima, loš đak, bez devojke i posla.

U svih 10 ruskih regiona gde su se samoubistva dešavala traga se za saučesnicima Budejkina, obavljaju se pretresi i zaplene računara.

Apatija glavni znak

Brejdo ukazuje i na znake na osnovu kojih roditelji mogu da posumnjaju da je dete uvučeno u paklenu igru.
- Menja se dečje psihološko stanje. Zapuštaju školu i postaju apatični prema svemu u roku od dva meseca - kaže Brejdo.

Pukovnik Anton Brejdo, načelnik uprave Isledničkog komiteta koji vodi ovu istragu, kaže da slični Budejkinu nastavljaju njegovo nedelo.

- Kada smo počeli istragu shvatili smo da se niko od njih ne boji i da internet kipi od njihovog delovanja. Naš zadatak je da prestupnike izdvojimo iz društva i da ih nateramo da se uplaše - kaže Brejdo.

On za Budejkina kaže da je pravio što veće grupe na društvenoj mreži kako bi iz njih izabrao decu koja su najpodložnija uticaju i potom ih preko najlakših zadataka psihološki sve dublje uvlačio u igru s kobnim krajem.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online