Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.04.2017.
00:59 >> 10:40h
Vestionline A

Tesna trka: Hoće li Erdogan postati sultan?

Turski birači, 55 miliona, odlučuju danas o predlogu Ustava da li žele da njihov parlamentarni sistem ovlašćenja transformišu u izvršni, predsednički zašta se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan već duže vreme zalaže ukazujući da će ta promena Turskoj doneti preko potrebnu stabinost, pozivajući svoje sunarodnike da u glasaju "za" odobrenje ustavnih promena.

Tanjug/AP
Hoće li uspeti? Redžep Tajip Erdogan 

Međutim, kritičari tvrde da Erdogan sve više postaje autokrata i plaše se da će promene zacementirati njegovu dominaciju u sistemu koji će imati jako malo mehanizama uzajamne kontrole vlasti.

Glavna opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP), prokurdska Narodna demokratska stranka i drugi kritičari zastupaju stav da će amandmani dati previše moći pojedincu, narušivši razdvajanje vlasti u Vladi.

U Turskoj je i dalje na snazi vanredno stanje otkad je grupa u turskoj vojsci pokušala srušiti Vladu u neuspelom pokušaju državnog udara u kojem je ukupno ubijeno oko 300 ljudi.

Odnosni Ankare sa Evropskom unijom, posebno sa Nemačkom i Holandijom napeti su od marta kada su obe države zabranile turskim ministrima kampanju za referendum unutar njihovih granica, gde žive milioni turskih glasača.

- Prihvatamo da parlamentarni sistem u Turskoj ima svoje manjkavosti. Međutim, predlog AKP-a ima potencijal da produbi probleme u sistemu, umesto da ih reši. U Turskoj postoji parlamentarni sistem više od 100 godina. Odbacivanje ove tradicije neće ništa rešiti  rekao je Sezgin Tanrikul viši zastupnik CHP-a za "Al Džaziru". On predvodi kampanju te stranke za odričan glas na referendumu i ukazuje da AKP pokušava da uvede lični "predsednički sistem“ bez presedana, dok bi u praksi zapravo ukinuli parlamentarni sistem.

- Turska je veoma raznolika u pogledu svojih političkih i društvenih boja. A parlamentarni sistem je bio platforma na kojoj su se ove boje mešale, pregovarajući i diskutujući o problemima da bi dostigli zajedničku mudrost - naglasio je Tanrikul i dodao da parlamentarni sistem nije nešto nedodirljivo i sveto i da je kristalno je jasno da problemi u Turskoj ne potiču iz samog sistema, već iz načina na koji se primenjuju Turskoj.

Šta kažu ankete?

Istraživanja javnog mnjenja ionako treba uzimati sa rezervom, a pogotovo u Turskoj - svi koji tamo vrše ankete u biračkom telu su naklonjeni jednom ili drugom taboru, mada češće Erdoganu. Novinska agencija Rojters je izvukla prosek osam poslednjih anketa koje smatraju relevantnim: po tome je 50,8 odsto građana za ustavne promene. Očekuje se tesna trka.

On ukazuje i na to da se Erdoganova stranka AKP suočava sa ozbiljnom političkom krizom i da želi da izbegne odgovornost za krizu koju su izazvali tokom 15 godina, koliko su na vlasti, kao i da pokušava da okrivi parlamentarni sistem za trenutnu situaciju. Međutim, tvrdi Tanrikul, da bi glasanje za izmenu ustava na referendumu produbilo krizu.

- Ukoliko pokušate nametnuti jednu boju, vladavinu jednog čoveka, u ovom šarenom mestu, problemi će se produbiti. Stoga će glasanje "za“ na referendumu verovatno učiniti ove različite boje uznemirenim i mrzovoljnim- rekao je Tanrikul.

On je ukazao i na činjenice da je Erdoganova partija AKP je započela veštačku krizu sa Evropom, i pokušava pojačati nacionalističke osećaje u Turskoj kako bi dobio više glasova na referendumu, dok političari desničari u Evropi koriste ovu politiku AKP-a da poboljšaju desničarske tendencije u svojim državama.

- Stav CHP-a je nepokolebljiv, vođenje miroljubive politike u državi i van nje. Turska ne može podneti više tenzija, ali ni vladajuća stranka ni političari u Evropi ne mare za to - ukazuje Tanrikul.

Vanredno stanje i referednum

On smatra da nije trebalo organizovati referendum dok je na snazi vanredno stanje, pogotovo ne o tako važnom ustavnom pitanju i ukazuje da će referendum produbiti polarizaciju kroz koju Turska prolazi. 

Tanrikul kaže da odnosi između Turske i EU prolaze kroz tešku fazu i da je došlo do zastoja u pregovorima o pridruživanju jer Vlada vidi članstvo u EU kao prepreku za ostvarenje vlastitih ciljeva, a sa AKP-om na vlasti, Turska bi se mogla udaljiti od puta ka članstvu u EU.

Šta će Turska odabrati i kojim putem će od danas ići, odlučiće građani na referednumu.

Da li će Turci u inostranstvu odlučiti?

Prema podacima turske vlade, u inostranstvu živi 5,5 miliona Turaka, samo u zapadnoj Evropi njih 4,6 miliona. Ukupan broj stanovništva u Turskoj je oko 80 miliona, od toga je 55 miliona s pravom glasa. Tako da bi Turci, koji žive u inostranstvu, mogli na referendumu da odigraju određenu ulogu. Zbog toga su obe strane pokušavale da dobiju podršku Turaka u Austriji i Holandiji, a pre svega u Nemačkoj u kojoj živi oko 1,4 miliona Turaka s pravom glasa. Oni su glasali ranije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online