Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Beču: Duh protesta se širi Evropom

Srpski studenti i mladi u Beču organizovali su u subotu, u podne, na Heldenplacu, skup podrške građanskim protestima u otadžbini, sa kojeg je upućena poruka da žele da Srbija bude demokratska zemlja kao što je i Austrija, u kojoj se svaki glas na izborima broji. Akcija je pokrenuta na društvenim mrežama, na inicijativu studenata poreklom iz Srbije koji studiraju u Beču.

Z. Mirković
Parole na više jezika: Učesnici su informisali i austrijsku javnost o događanjima u Srbiji

Pred oko 300 okupljenih, organizatori su istakli da se ne radi o demonstracijama, niti protestu, već o okupljanju podrške građanskim protestima u Srbiji. Na nemačkom i srpskom jeziku rečeno je da je želja da se informiše austrijska javnost, ali i Srbi koji žive u Austriji o događanjima u Srbiji.

"Mi koji živimo u demokratskoj zemlji želimo da i u našoj otadžbini vidimo da kada se izađe na izbore svaki predati glas vredi, odnosno da će biti izbrojan. Želimo i da naša otadžbina bude pravna država, ima zdravstvo, obrazovanje i kulturu na evropskom nivou", poručili su učesnici skupa.

Veliki skup, malih građana

Istakli su u više navrata da nijedna organizacija, niti bilo ko ne stoji iza ovog skupa, već da se radi o "skupu malih građana koji su napravili veliki skup građana".

Na skupu nije bilo govora izuzev obraćanja Katarine Kaupa, koja je ukazala da je razlog okupljanja informisanje austrijske javnost i naših građana koji zbog medijskog mraka ne mogu da saznaju prave razloge protesta u Srbiji i koliko su veliki protesti.

Parole

Učesnici skupa podrške imali su prilike da na početku sami napišu parole na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku, kojima su poručili da su protiv autokratije, medijskog mraka i izbornih krađa. Tako su nosili parole "Uz vas smo", "Stop cenzuri", "Podrška srpskom narodu u 'Severnoj Koreji'.

Z. Mirković
Jasna poruka

U izjavi za "Vesti" Kaupaova je kazala da su studenti impulsivno reagovali na događanja u Srbiji i preko socijalnih mreža pozvali na skup podrške.

- Nisu ni znali da treba da se prijavi takav skup, a onda smo se skupili nas nekoliko koji živimo ovde i znamo kako sve funkcioniše i prijavili smo skup - objasnila je ona.
Kazala je da su organizatori, koji su 40 sati radili na održavanju skupa, prezadovoljni kako je ispalo.

- Nemamo nikakvu organizaciju koja stoji iza nas, nikoga ko nas podržava. Ovo je skup malih građana koji su napravili veliki skup građana - podvukla je ona.

I Goran Lazar, jedan od suorganizatora, naglašava da su se mladi, koji su se našli putem socijalnih mreža, tek pre nekoliko dana i uživo upoznali. On je ukazao da su se okupili oko inicijative da podrže građanske proteste u Srbiji, koja je potekla od studenata poreklom iz Srbije koji studiraju u Beču.

"Komplikovana" šetnja

- Hteli smo da prijavimo i protestnu šetnju, ali za to je potrebno najmanje pet dana i ujedno navođenje mnogo detalja. Plašili smo se da nas ne odbiju ako zaboravimo i najmanji pešački prelaz kojim bi prošli, što zahteva procedura. Zbog toga smo odlučili da se okupimo na Heldenplacu - kaže za "Vesti" Aleksandar Zarić.

Lakše glasanje u dijaspori

Aleksandar Zarić, jedan od koorganizatora ističe da se radi o spontanoj inicijativi studenata našeg porekla, koji su zatražili pomoć zbog birokratskih prepreka, jer skup mora da prijavi neko ko ima austrijsko državljanstvo.

Na to su, kako dodaje, odmah "priskočili" u pomoć više njih, među kojima i on sam.

Cilj skupa je, kako naglašava probijanje medijskog mraka u Srbiji, stop cenzuri, ali i zahtev za pojednostavljenje glasačke procedure u dijaspori.

- Sistem za prijavu za glasanje u dijaspori je suviše komplikovan i trebalo bi uvesti mogućnost elektronskog glasanja, ili kao u Austriji glasanja putem pošte - ističe Zarić.

On kaže da je glasao, ali u Srbiji, jer je upis u birački spisak za glasanje i inostranstvu komplikovana procedura.

Prema njegovim rečima na glasanje u Beč bi došli samo građani u ovom gradu i njegovoj okolini, ali teško oni koji žive daleko od glavnog grada Austrije.

Na pitanje da li će biti daljih okupljanja, studenti poručuju da će pratiti dalji razvoj situacije u Srbiji i na osnovu toga odlučiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online