Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Oskar za propagandu džihadista

Kratki dokumentarni film "Beli šlemovi", koji prikazuje rad istoimene navodno spasilačke grupe koja rizikuje sopstvene živote i koja je izvukla hiljade ljudi, u holivudskoj noći je nagrađen Oskarom, ali je ova odluka širom sveta izazvala burna reagovanja.

Reuters
Oskar za "Bele šlemove": Prlando fon Ajnzidel i Joana Natasegara

Ruski Raša tudej je tekst naslovio "Oskar za propagandu džihadista", a novinarka i mirovna aktivistkinja Vanesa Belej, koja se godinama bavi radom Belih šlemova, takođe dovodi u pitanje njihovu reputaciju.

Ljudi u Alepu najbolje znaju

- Nagrađena je organizacija čija je veza sa Al Kaidom i Džebhat al Nusrom već dokazana.

Malu Aju stalno spasavaju

Kanadska reporterka i aktivistkinja za ljudska prava, Eva Bartlet, koja je više puta bila u Siriji, tvrdi da članovi Belih šlemova sami navode da spasavaju civile u istočnom Alepu i Idlibu, ali da tamo "niko nije čuo za njih". Video-snimci pokazuju decu koja su zloupotrebljena za lažne izveštaje. Tako se devojčica po imenu Aja pojavljuje na snimku iz avgusta, a zatim i sledećeg meseca, na dva različita mesta.

O tome svedoče izjave građana istočnog Alepa koji su živeli pod okupacijom Al Nusre - izjavila je Belejeva u razgovoru za Sputnjik.

Ona je posetila Alepo u decembru prošle godine, kada je vladavina terorista posle 4,5 godine već bila pri kraju.

- Razgovarala sam sa stanovnicima i pitala da li znaju za tu organizaciju, ali za njih niko nije čuo - ispričala je novinarka.

Kada ih je pitala za Sirijsku civilnu zaštitu, ime pod kojim su Beli šlemovi tamo poznatiji, dobila je odgovor: "A da, civilna zaštita fronta Al Nusra!"

To znači da ih narod u Alepu proziva da sarađuju sa teroristima.

Na jednom snimku koji objavljuje Raša tudej se vidi prisustvo Belih šlemova prilikom egzekucija od strane džihadista.

- Ako je to istina, a mi mislimo da jeste, onda su Holivud i moćnici koji stoje iza njega dali legitimitet organizaciji koja je povezana sa teroristima - rekla je Belejeva.

Šef blizak teroristima

Vest da je šefu Belih šlemova Raedu Salehu i kamermanu Kalidu Katibu, koji je radio na snimanju dokumentarnog filma, onemogućeno da doputuju u SAD na dodelu Oskara (što je indirektno pripisano Trampu), Belejeva dovodi u sumnju.

- To je već drugi put da se Salehu ne odobrava ulazak u Ameriku, jer je i u aprilu prošle godine odbijen, zbog veza sa ekstremističkim grupama - objasnila je ona i dodala da je i Stejt department potvrdio postojanje tih veza.

Fondacija Treshold, jedan od sponzora filma, u oktobru prošle godine je odustala od finansiranja, sa obrazloženjem da Beli šlemovi (svojom propagandom) podržavaju strategiju "koja bi mogla da vodi u međunarodni konflikt i zaoštravanje nasilja u Siriji".

Lažno optuživali Ruse

U novembru prošle godine, Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi oštro je demantovalo navode o ruskim bombardovanjima "bolnica i škola" na teritoriji pod kontrolom Sirije, koji su potekli od Belih šlemova i lokalnih anonimnih novinara.


 

 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online