Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.02.2017.
10:28
Vestionline A

Za izopačenje NATO-a kriva Amerika, primaju se kriminalne zemlje poput Crne Gore

Predsednik "Adriatic Instituta" Nataša Srdoč u tekstu za "Hafington Post" osvrnula se na aktuelno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsednika Donalda Trampa o tome kako je taj vojni savez zastareo.

Reuters
NATO je zastareo i prevaziđen i potrebna mu je reforma

"Donald Tramp je u pravu u vezi s NATO-om. Transatlantski vojni savez iz dvadesetog veka je zastareo. I to ne samo zato što mu je misija zastarela, već i zbog korupcije, neuspešnog finansiranja odbrane i unutrašnjeg bezakonja, čime se dozvoljava procvat međunarodnih kriminalnih mreža. Korumpirani političari iz istočne Evrope služe se pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili verodostojnost. Na primer, Crna Gora je najnovija članica te centar međunarodnog kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance u poseti (Džon Mekejn, Madona, Bil Klinton i brojni drugi)", piše Srdoč za "Hafngton Post".

"Tu postoji neverovatan paradoks - dok se lobiranje i uljepšavanje slike korumpiranih članica NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu da završe u zatvoru i mogu biti ubijeni za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmera i ozbiljnih pretnji za nacionalnu bezbednost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primeni slobode govora i vladavine prava unutar istog NATO saveza", dodaje se u tekstu.

Srdočeva u tekstu navodi da je za "izopačenje NATO-a ključna Vašingtonska močvara", i da je tim narušena bezbednost svake članice ove Alijanse.

"Zadnja dva talasa pristupa NATO-u dovela su nove članice koje nimalo ne poštuju zakone, što je jedan od osnovnih uslova za pristupanje toj organizaciji. Većina tih zemalja je otvoreno i duboko povezana s mafijom. Mozes Nem, član savjetodavne grupe 'The Carnegie Endowment', naziva Crnu Goru 'mafijaškom državom' u kojoj visoki vladini funkcioneri postaju dijelom, ako ne i na čelu, kriminalnih preduzeća tako da obrana i promocija njihovih djelatnosti postaju zvanični prioritet i oni tada iskorištavaju sva raspoloživa sredstva kako bi učvrstili i proširili vlastitu moć", dodaje se u tekstu.

"Iako ima samo 600.000 stanovnika, u Crnoj se Gori razvija vrlo razgranata mreža kriminala (mafija i heroin). Milo Đukanović, koji 25 godina drži vlast kao premijer i predsednik, odstupio je prošle godine u oktobru, ali je i dalje s porodicom u vlasništvu privatnog univerziteta, poduzeća i banke", piše Srdočeva za "Haffngton Post".

"Kada se raspravlja o zastarelosti NATO-a mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te se treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnom svijetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju te štite slobodu i privatno vlasništvo. Samo takve zemlje učinkovito mogu da iskorijene radikalni islamski terorizam i njihove napade", zaključuje Srdoč.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online